Insuficienta aortica - Nursing Info

featured-slider

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here
Prin insuficienta aortica se întelege închiderea incompleta a valvulelor aor-tice în timpul diastolei, cu refularea sângelui în diastola din aorta în ventriculul stâng. Prin efortul suplimentar pe care-l impune ventricolului stâng, refluxul de sânge, duce la dilatarea si hipertrofia acestuia. Cu timpul boala evolueaza, aparând la început o insuficienta ventriculara stânga cu staza pulmonara si apoi o insuficienta cardiaca dreapta, prin cedarea ventriculului drept.

Etiopatogenie
Endocardita reumatica este cauza cea mai frecventa, în special la tineri. Mai rar, boala este datorita aterosclerozei, sifilisului sau unui traumatism cardiac. Leziunea pura este mai rara, de obicei fiind însotita de stenoza aortica sau mitrala.

Simptome
Boala este mult timp bine tolerata, bolnavul fiind asimptomatic sau, mai rar, resimtind bataile inimii si ale arterelor la nivelul gâtului, precordial sau la extremitati. Cu timpul (mai târziu decât în stenoza mitrala), apar dispneea de efort sau paroxistica, ameteli ocazionale si semne de insuficienta cardiaca, la început stânga, ulterior dreapta. Bolnavul este palid, uneori animat de miscari ritmice ale capului. Vârful inimii este globulos, loveste cu putere peretele toracic, este coborât si deplasat în afara. Suflul diastolic, fin, dulce, aspirativ, descrescendo, aparut imediat dupa zgomotul II, localizat parasternal stâng în spatiile al III-lea - al IV-lea sau la focarul aortei, este caracteristic.

Semnele periferice, datorite caderii bruste a tensiunii diastolice si cresterii tensiunii sistolice, sunt foarte caracteristice: pulsatii arteriale evidente la inspectie ("dans" arterial), alternante de roseata si paloare la nivelul tegumentelor si mai ales al unghiilor usor comprimate (puls arterial sau capilar), puls radial amplu si saltaret la palpare (puls Corrigan), tensiune arteriala cu maxima normala sau crescuta si minima coborâta, uneori pâna la zero.

Complicatii
Insuficienta cardiaca, endocardita lenta, recidive reumatismale (boala Corrigan), angina pectorala si anevrism aortic în formele arteriale (aterosclerotica si leutica).

Evolutie

Evolutia si prognosticul depind de starea miocardului, de frecventa puseurilor reumatice, de coexistenta altor leziuni valvulare si de aparitia complicatiilor. Formele arteriale (aterosclerotica si leutica) au un prognostic mai rezervat. în general, cu timpul, inima stânga cedeaza si apare insuficienta ventriculara stânga. în final cedeaza si cordul drept si apare insuficienta cardiaca dreapta.

sursa netmedic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages