Stenoza aortica - Nursing Info

featured-slider

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here
Stenoza aortica consta într-o strâmtare a orificiului aortic, care devine un obstacol în trecerea sângelui din ventriculul stâng în aorta, în timpul sistolei.

In majoritatea cazurilor, stenoza aortica este de natura reumatismala, mult mai rar aterosclerotica sau congenitala. Stenoza aortica este o leziune destul de frecventa, asociata adesea cu o insuficienta aortica. Leziunea consta în îngrosarea valvulelor aortice, care formeaza un inel rigid. Uneori, apare si o calcifiere a valvulelor. Orificiul stenozat impune ventriculului stâng un efort important, care îl face sa se hipertrofieze.

Simptome
Timp îndelungat boala ramâne subiectiv asimptomatica. Când stenoza este foarte strânsa, debitul cardiac scade si apar - la efort sau numai la schimbarea pozitiei - episoade de ischemie cerebrala, cu ameteli, sincope, convulsii sau moarte subita. Aceste tulburari, ca si manifestarile de angina pectorala, destul de frecvente, apar chiar înainte de instalarea insuficientei cardiace.

La palparea inimii se constata freamat sistolic la baza, la auscultatie un suflu sistolic intens si aspru la orificiul aortic, iradiind spre vasele gâtului. Pulsul este slab, mic si lent, iar tensiunea arteriala coborâta.

Examenul radiologie arata marirea ventriculului stâng si, uneori, calcifieri.

Evolutie

Evolutia este timp îndelungat buna. Când apare insuficienta cardiaca, evolutia este ireversibila si de obicei fatala, în scurt timp. Edemul pulmonar acut este adesea un semn de insuficienta ventriculara stânga. Sincopele, angina pectorala, posibilitatea mortii subite, endocardita lenta si tulburarile de ritm întuneca prognosticul.

sursa netmedic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages