Anemia prin deficit de acid folic - Nursing Info

featured-slider

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here
Anemia prin deficit de acid folic

Anemia prin deficit de acid folic

Share This

Anemia prin deficit de acid folic este rara. In regiunile temperate sunt cifrate la aproximativ 10% din totalul aniemiilor megaloblastice. Carenta de acid folic intervine insa mult mai frecvent in asociatie cu carenta de vitamina B12 si vitamina C.

Deficitul de acid folic poate avea urmatoarele cauze: 

  • consumul crescut de alcool - alcoolul interfera cu metabolismul si absorbtia acidului folic;
  • malabsorbtia intestinala este o cauza frecventa a deficitului de acid folic;
  • tratamentul anticonvulsivant de lunga durata, contraceptiv oral;
  • O crestere a necesarului de folati apare in sarcina si lactatie, in dializa pe termen lung, anemii hemolitice cornice, psoriazis. 

Simptome 

Sindromul anemic se instaleaza lent, progresiv, in cateva luni, ca un adaos la simptomatologia tulburarii fundamentale. Prin severitatea sa ajunge adeseori sa domine apoi tabloul simptomatic. Paloarea este profunda, insotita de adinamie si de celelalte manifestari determinate de hipoxie. Starea generala poate fi alterata, cu deficit ponderal marcat. Bolnavii prezinta ragade la comisurile bucale, limba este rosie si lucioasa, in cavitatea bucala se observa o stomatita dureroasa, uneori cu ulceratii. Faringita si esofagita determina o disfagie penibila. Se mai poate constata o discreta hepatomegalie cu consistenta de organ, iar polul inferior al splinei devine uneori palpabil.

sursa netmedic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages