Anemia prin deficit de acid folic

Anemia prin deficit de acid folic este rara. In regiunile temperate sunt cifrate la aproximativ 10% din totalul aniemiilor megaloblastice. Carenta de acid folic intervine insa mult mai frecvent in asociatie cu carenta de vitamina B12 si vitamina C.

Deficitul de acid folic poate avea urmatoarele cauze: 

  • consumul crescut de alcool - alcoolul interfera cu metabolismul si absorbtia acidului folic;
  • malabsorbtia intestinala este o cauza frecventa a deficitului de acid folic;
  • tratamentul anticonvulsivant de lunga durata, contraceptiv oral;
  • O crestere a necesarului de folati apare in sarcina si lactatie, in dializa pe termen lung, anemii hemolitice cornice, psoriazis. 

Simptome 

Sindromul anemic se instaleaza lent, progresiv, in cateva luni, ca un adaos la simptomatologia tulburarii fundamentale. Prin severitatea sa ajunge adeseori sa domine apoi tabloul simptomatic. Paloarea este profunda, insotita de adinamie si de celelalte manifestari determinate de hipoxie. Starea generala poate fi alterata, cu deficit ponderal marcat. Bolnavii prezinta ragade la comisurile bucale, limba este rosie si lucioasa, in cavitatea bucala se observa o stomatita dureroasa, uneori cu ulceratii. Faringita si esofagita determina o disfagie penibila. Se mai poate constata o discreta hepatomegalie cu consistenta de organ, iar polul inferior al splinei devine uneori palpabil.

sursa netmedic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

Recent Posts

Sports Section

Anatomie

Comments

recentcomments

Fashion Era

Featured Posts

Recent Posts

Recent in Sports

Header Ads

Gallery

Videos

Famous Posts

Punctii

Carousel

Column Left

More

Whats Hot