Anemia prin deficit de vitamina B12 - Nursing Info

featured-slider

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here
Anemia prin deficit de vitamina B12

Anemia prin deficit de vitamina B12

Share This
Anemia pernicioasa este principala entitate clinica a anemiilor prin deficit de vitamina B12. Anemia pernicioasa este intalnita mai frecvent in regiunile temperate si nordice, la persoanele trecute de 40 de ani.

Etiologia este necunoscuta.

La copii, boala survine extrem de rar. Sunt cunoscute doar cateva observatii de anemie pernicioasa "juvenila", care furnizeaza insa date ce intaresc opiniile asupra patogeniei bolii. Astfel, este descrisa forma cu tratament clinic asemanator anemiei pernicioase de la adult, la care s-au constatat deficiente endocrine manifeste, precum si prezenta autoanticorpilor antifactor intrinsec, antimucoasa gastrica si antitiroidieni. O alta varianta, intalnita tot la copii, are acelasi tablou clinic, dar se deosebeste prin prezenta secretiei gastrice normale si prin lipsa de anticorpi, fiind atribuita unui defect genetic recesiv, ce duce la incetarea secretiei gastrice a factorului intrinsec.

Simptomatologia este de obicei polimorfa, cu manifestari poliviscerale determinate de tulburarea metabolica. La majoritatea pacientilor anemia se dezvolta insidios si progresiv pe masura golirii depozitelor hepatice de B12. Pot apare ocazional splenomegalia si hepatomegalia. Pot fi prezente si o serie de manifestari gastrointestinale: anorexie, constipatie si diaree intermitente, durere abdominala difuza.

Glosita este un simptom precoce. Scaderea ponderala importanta este comuna.

Afectarea neurologica poate fi prezenta chiar in absenta anemiei. Cea mai frecventa afectare este ce a nervilor periferici. Pe al doila lor este afectarea maduvei spinarii incepand in coloanele posterioare cu pierderea sensibilitatii vibratorii in membrele inferioare, pierderea simtului pozitiei si ataxie; urmeaza iritarea coloanelor laterale cu spasticitate, reflex hiperactiv, semn Babinski. Pot apare iritabilitate, depresie, chiar paranoia ("nebunia megaloblastica").

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages