Siclemia - Nursing Info

featured-slider

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here
Siclemia este o anemie datorata sintezei defectuoase de hemoglobina.

Simptome
La homozigoti manifestarile clinice se datoreaza atat anemiei cat si trombozei infarctului. Anemia este severa de obicei si multi pacienti prezinta un icter moderat. Anemia poate fi exacerbata la copii de sechestrarea acuta a celulelor "in secera" la nivelul splinei. Mai frecventa este "criza aplastica" atat la copii cat si la adulti atunci cand producerea medulara de eritrocite scade in timpul infectiilor acute.

Pot apare episoade de artralgie cu febra ca si necroza aseptica de cap femural. Ulcerele gambiere cronice constituie probleme recurente.

Episoade de durere abdominala severa cu varsaturi pot simula diverse afectiuni abdominale severe si asemenea crize dureroase se asociaza de obicei cu dureri de spate si articulare.

Hemiplegia, paralizia de nervi cranieni si alte tulburari neurologice pot fi induse de tromboze cerebrale. Infectiile, uneori fatale, apar frecvent, mai ales in copilaria timpurie. Deteriorarea progresiva a functiei pulmonare si renale se poate observa la varstnici.

Hepatosplenomegalia este frecventa la copii, dar infarctizarile repetate si fibroza aparuta in consecinta fac ca splina la adulti sa fie rareori palpabila. Inima este de obicei marita, cu un con pulmonar proeminent. Suflurile cardiace pot simula bolile congenitale sau reumatice. Colelitiaza este frecvent intalnita.

Hipostenuria este fr
ecventa. Hematuria apare ocazional dar este autolimitata si nu trebuie niciodata tratata prin nefrectomie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages