Diencefalul - Nursing Info

featured-slider

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here
Diencefalul este situat in continuarea trunchiului cerebral, deasupra maxilarului, sub emisferele cerebrale. La nivelul diencefalului se află ventriculul III.


Caracteristici

- este partial acoperit de emisferele cerebrale
- prezinta pe partea ventrala un grup de nuclei care formeaza hipotalamusul; acestia apartin sistemului nervos vegetativ; ei controleaza activitatea organelor interne, compozitia mediului intern, metabolism, comportamentul alimentar, sexual si afectiv etc
- la suprafata se vede doar locul de intrare a nervilor optici (care fac parte dintre nervii cranieni) si o parte din marginea inferioara; substanta cenusie a diencefalului formeaza nuclei; cei mai voluminosi nuclei diencefali primesc impulsuri pe cai senzitive: vizuala, auditiva, gustativa, tactila, termica, dureroasa, propioceptiva inconstienta si vestibulara (nu si pe cea olftactiva care intra direct in emisferele cerebrale); axonii neuronilor de aici fac sinapsa in scoarta cerebrala; nuclei sunt situati pe caile sensitive; in componenta lui se gasesc si nuclei vegetativi.
- in partea inferioara a diencefalului, numita hipotalamus, se afla nuclei vegetativi cu diferite functii: regleaza temperatura, continutul in apa al organismului, pofta de mancare, activitatea organelor sexuale, determina menifestari legate de emotii etc.
- alti nuclei diencefalici formeaza doua mase laterale - talamusul; ei primesc impulsuri prin caile senzitive si le dirijeaza spre alte strucutri ale creierului;
- in legatura stransa cu diencefalul sunt doua glande endocrine hipofiza pe partea ventrala si epifiza pe partea dorsala
Structura interna
Diencefalul e format din următoarele regiuni dispuse in jurul ventriculului III:
1. Talamus
2. Epitalamus
3. Metatalamus
4. Hipotalamus

Talamusul e compus din 2 formațiuni ovale de substanță cenușie dispuși lateral față de ventriculul III.Aceste formațiuni sunt alcătuite din nuclei asociați cu trunchiul cerebral, cerebelul și scoarța cerebrală. După topografie, nucleii talamici sunt denumiti:
-anteriori
-posteriori
-laterali
-mediali
După funcție, nucleii sunt clasificați în 
- nuclei de releu 
- nuclei de asociație 
- nuclei nespecificiEpitalamusul e format dintr-o aglomerare de nuclei care:
- au rol de releu (stație)
- au rol de asociație
- sunt nuclei reticulați care intervin în reglarea ritmului somn-veghe, intărirea tonusului cortical și a atenției;
În ceea ce privește stația de releu, toate căile ascendente fac legătura la nivelul talamusului, cu excepția căilor olfactive.
Subtalamusul reprezintă zona de trecere între talamus și mezencefal și este alcătuit din nucleu subtalamic, zona incertă și cîmpul Forel.

Metatalamusul este situat posterior și inferior față de extremitatea posterioară a talamusului. E format din două perechi de corpi geniculați:
- laterali reprezintă statie de releu pentru calea vizuală
- mediali reprezintă statie de releu pentru calea auditivă

Epitalamusul este situat posterior și superior față de talamus. Este alcătuit din glanda epifiză, nucleul habenului și striile habenulare. La nivelul epitalamusului se închid reflexele olfactosomatice care dirijează mișcările capului legate de miros.

Hipotalamusul este situat la baza diencefalului, sub talamus si formează podeaua ventriculului III.
Este format din 22 de nuclei de substanță cenușie, care sunt dispuși în următoarele regiuni: anterioară, postrioară, mijlocie și laterală.
Nucleii regiunii anterioare sunt:
- nucleul supraoptic
- nucleul paraventricular
Cei doi nuclei contin neuroni cu rol secretor, secretă ocitocina și vasopresina, depozitate in neurohipofiză.
- nucleul suprachiasmatic
- aria preoptică
- aria hipotalamică anterioară
Nucleii din regiunea mijlocie sunt:
- nucleul dorsomedian
- nucleul ventromedian
- nucleul acut
Aceștia contribuie la activitatea secretorie a adenohipofizei prin neurohormonii pe care îi secretă și au rol de integrare parasimpatică.
Nucleii regiunii posterioare sunt:
- nucleul posterior hipotalamic
- nucleul corpilor mamelari
Aceștia au rol de integrare parasimpatică.
Nucleii regiunii laterale sunt:
- nucleul tuberal
- nuceleul hipotalamic lateral

Hipotalamusul formează o conexiune cu hipofiza prin legăturile nervoase (tractul hipotalamo-hipofizar) și prin legăturile vasculare. Prin aceste legături sunt vehiculați spre hipofiză neurohormonii care controlează secreția hormonilor adenohipofizari si funcția secretorie a celorlalte glande endocrine. Substanța albă e formată din fibre care realizează legături cu măduva spinării, trunchiul cerebral, talamusul, scoarța cerebrală și hipofiza. Rolul hipotalamusului: centru superior de integrare a funcțiilor vegetative ale organismului; prin legăturile cu sistemul limbic participă la integrarea vegetativo-somatică și la elaborarea reacțiilor instinctive și emoțtionale; coordonează activitatea glandelor endocrine; intervine în reglarea metabolismului intermediar; intervine în reglarea echilibrului hidric al organismului; intervine în termoreglare, în reglarea comportamentului alimentar, comportamentului sexual, generarea si reglarea ritmului somn-veghe; întărirea unor comportamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages