Iarna aduce sinuzita - Nursing Info

featured-slider

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here
Sinusurile sunt cavitati pline cu aer situate in oasele cra­niului. Exista patru perechi de sinusuri: maxilare - situate in osul maxilar superior, sub orbita; etmoidale - in spatele radacinii nasului si intre ochi; frontale - la nivelul fruntii, deasupra orbitei; sfenoidale - situate mai profund, in spatele ochilor.
Sinuzita inseamna, de fapt, inflamatia mucoasei ce captuseste sinusurile la interior. In mod normal, sinusurile sunt sterile, iar fiecare dintre ele comunica cu fosele nazale - permitand astfel aerului sa circule si mucusului sa se dreneze si apoi sa se elimine prin fosele nazale.
Sinu­zita - inflamatia sau infectia la nivelul sinusurilor - poate fi cauzata de bacterii, de virusi, fungi sau de alergii.

Cum se manifesta?
Poate aparea doar rinita (curge nasul), nas infundat sau o presiune in jurul nasului, dar poate fi si o combinatie intre aceste simptome asociate cu secretii nazale incolore sau colorate, tuse, dureri de gat, dureri dentare, dureri de cap, febra. Mai pot aparea cateodata raguseala, scaderea simtului mirosului si o senzatie de urechi infundate, dar simptomele pot varia foarte mult.

Durerea de cap prezenta dimineata la trezire este un semn tipic de afectiune a sinusurilor (mai degraba o senzatie de presiune), durere in spatele ochilor, de dinti sau la nivelul fetei.

Durere profunda in varful capului, dureri la nivelul urechilor si al gatului sunt produse de sinuzita sfenoidala, care apare mai rar.

Oboseala, starea de rau generalizat si febra (nu e obligatorie), alaturi de respiratia urat mirositoare sunt alte semne ale imbolnavirii sinusurilor.

Sinuzita maxilara produce durere la nivelul semifetei respective (obrajii devin sensibili la orice atingere), la dintii superiori si la orbita. Infectiile dentare netratate pot duce la aparitia unei sinuzite maxilare!

Durere intre ochi, umflarea pleoapelor si a tesuturilor din jur este consecinta inflamatiei sinusurilor etmoidale, care sunt si­tuate in vecinatatea ductelor lacrimale (in unghiul intern al ochiului).

Durerea la nivelul fruntii, deasupra ochilor, atunci cand atingi sau apesi usor, poate fi semn de inflamatie a sinusurilor frontale.

Durere la atingerea partilor late­rale ale radacinii nasului, pierderea temporara a mirosului si nas infundat sunt alte efecte ale inflamatiei etmoidale.

Congestia si secretia nazala (muscoasa sau mucopurulenta, de culoare galben-verzui), alaturi de tusea care se inrau­tateste pe timpul noptii sunt alte semne ale sinuzitei.

Care sunt principalele cauze?
De obicei, sinuzita este precedata de o raceala, de o alergie sau de o iritatie produsa de substantele poluante din mediu, de aerul rece, umiditate, alcool, parfum etc. Semnele sunt inrautatirea simptomelor racelii dupa o perioada de cinci - sapte zile.

Datorita acestor factori, mu­coasa sinusului se inflameaza, fapt care duce la blocarea caii de comunicare dintre sinusul respectiv si cavitatea nazala. Datorita acestui blocaj, secre­tiile se acumuleaza in sinus, ducand la o senzatie de presiune sau durere.

Aceste secretii constituie un excelent mediu de cultura pentru bacterii (sinuzita bacteriana), iar daca nu sunt eliminate cat mai repede, se poate forma un abces.

sursa revistasana.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages