Ultimele stiri

Fashion

27 decembrie 2010

Corpul uman - Introducere

Corpul uman este o suma a mai multor sisteme corporale care realizeaza functii specializate.Unele dintre aceste sisteme,cum ar fi cel nervos,muscular si osos se regasesc peste tot in interiorul corpului,in timp ce altele precum sistemul digestiv,urinar sau endocrin sunt localizate in zone mai mici
Toate sistemele corpului uman sunt alcatuite din organe specializate.Aceste organe sunt alcatuite din tesuturi,iar tesuturile la randul lor din alte miliarde de celule

Barbatii sunt mai inalti
Exista o multitudine de variatii intre aspectele exterioare ale fiintelor.Desi toate corpurile umane au aceleasi trasaturi de baza, barbatii tind sa fie mai inalti decat femeile, cu umeri mai lati si cu par mai mult par pe corp 

25 decembrie 2010

Înotul, sportul minune pentru imunitate

Cursurile de înot sunt binevenite la orice vârstă, spun specialiştii. Câteva ore de înot pe săptămână fac corpul armonios, ajută la o bună circulaţie a sângelui şi întăresc sistemul imunitar.

Cel mai bun raport între efortul depus şi beneficii


Practicat cu regularitate, înotul creşte mobilitatea şi rezistenţa organismului la efort. "Muşchii şi articulaţiile lucrează fără să suporte greutatea corpului, fiindcă aceasta este preluată de apă. Ceea ce înseamnă că 2/3 din întreaga masă musculară se dezvoltă fără ca articulaţiile să sufere în vreun fel. În plus, ligamentele se întăresc şi-şi îmbunătăţesc flexibilitatea", explică Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

Muşchii dezvoltaţi şi ligamentele puternice înseamnă o postură corporală corectă şi frumoasă. De altfel, înotul este sportul care asigură cel mai bun raport între efortul depus şi beneficiile obţinute. Adică între oboseala resimţită de organism şi caloriile arse. Tocmai de aceea este apreciat ca un sport care contribuie semnificativ la dezvoltarea armonioasă a corpului.

Practicat cu regularitate, înotul tonifică muşchii fesieri şi pectorali, coapsele şi gambele şi are un rol important în dezvoltarea armonioasă a abdomenului, mai explică specialiştii.
Beneficiile practicării înotului sunt însă mult mai profunde pentru sănătate. Acest sport se recomandă celor care suferă de afecţiuni cardio-pulmonare (în special astm şi hipertensiune), probleme psihice (în special depresii) şi psihomotorii. Circulaţia sangvină este semnificativ îmbunătăţită, şi de aceea, în timp, scade riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare.

Capacitate mai bună de respiraţie
În timpul înotului creşte şi capacitatea de respiraţie. Asta fiindcă elasticitatea cutiei toracice se îmbunătăţeşte şi permite plămânilor să capteze mai mult oxigen.
Datorită presiunii exercitate de apă asupra corpului în timpul înotului, plămânii şi inima depun mai mult efort pentru a funcţiona normal.

"Sporturile în general şi înotul cu precădere cresc imunitatea copiilor. Aeroterapia, desfăşurarea activităţilor în aer liber şi hidroterapia, contactul cu apa, contacul cu factorii naturali creşte rezistenţa la infecţii acute şi sporeşte capacitatea de a lupta cu boala", explică medicul pediatru Rodica Nanu, de la Clinica Medicover din Bucureşti.


sursa evz.ro

Cum putem imbunatati circulatia sanguina?

Circulatia sanguina deficitara este insotita de simptome precum maini si picioare reci, amorteala, cresterea in volum a gambelor si picioare obosite in urma suprasolicitarii (statul in picioare), vindecarea foarte lenta a ranilor.
Desi circulatia deficitara nu pare a fi o conditie medicala serioasa, netratata, poate crea probleme de sanatate importante.
O multitudine de studii demonstreaza ca circulatia deficitara poate avea implicatii in producerea unui infarct sau atac cerebral.

Exercitiile fizice

Mersul
Potrivit Clinicii Mayo, mersul este cel mai natural mod de a efectua exercitii; este o activitate cu impact redus care ajuta la cresterea ritmului cardiac si implicit, imbunatatirea circulatiei sanguine.

Exercitiile de stretching
Exercitiile care ajuta la detensionarea musculara - precum yoga, pilates - imbunatatesc simtitor circulatia, reducand totodata stresul si anxietatea.
Alte tipuri de exercitii de stretching sau mobilitate, precum rotirea umerilor, soldurilor sau gleznelor, cresc fluxul de sange din zonele respective.

Exercitiile acvatice
Specialistii recomanda exercitiile acvatice in special pacientilor care se confrunta cu dureri articulare.
Innotul, mersul sau alergatul prin apa si aerobicul acvatic ajuta la imbunatatirea functiilor cardiovasculare.

Ciclismul
Ciclismul antreneaza intens musculatura picioarelor si tonifica articulatiile intregului organism

Alimentatia corecta
Cand in urma unei diete necorespunzatoare in artere se formeaza placi (depozite de grasime), acestea conduc la incetinirea circulatiei si reducerea fluxului de sange catre inima, creandu-se astfel o stare favorabila infarctului miocardic.
In mod similar, reducerea fluxului de sange catre creier poate avea drept rezultat producerea unui accident vascular cerebral.

Ce masuri trebuiesc adoptate la nivelul dietei pentru a preveni orice obstructionare a fluxului de sange?
Un meniu alimentar zilnic trebuie sa fie compus in special din:
- Fructe si legume;
- Cereale integrale: ovaz, orez brun, quinoa, bulgur, mei, etc;
- Alimente sarace in grasimi;
- Peste si carne slaba;
- Grasimi sanatoase: nuci, ulei de masline, avocado;

Se recomanda evitarea grasimilor saturate regasite in carnea rosie, alimentele cu continut bogat de grasimi si dulciurile.

Alimente care ajuta la imbunatatirea circulatiei:
- semintele de dovleac - continut bogat de vitamina E;
- portocalele - vitamina C si bioflavonoide;
- alunele - niacina (vitamina B3);
- pepenele rosu - bogat in licopen (previne formarea de depozite de grasime);
- usturoiul - previne acumularea de grasimi si in unele cazuri contribuie la reducerea lor;
- avocado - bogat in grasimi sanatoase;
- somonul - acizi grasi omega 3;
- ginko biloba;
- ciocolata neagra - contine flavonoide;
- strugurii - flavonoide

sursa sfatulmedicului.ro

21 decembrie 2010

Diencefalul

Diencefalul este situat in continuarea trunchiului cerebral, deasupra maxilarului, sub emisferele cerebrale. La nivelul diencefalului se află ventriculul III.


Caracteristici

- este partial acoperit de emisferele cerebrale
- prezinta pe partea ventrala un grup de nuclei care formeaza hipotalamusul; acestia apartin sistemului nervos vegetativ; ei controleaza activitatea organelor interne, compozitia mediului intern, metabolism, comportamentul alimentar, sexual si afectiv etc
- la suprafata se vede doar locul de intrare a nervilor optici (care fac parte dintre nervii cranieni) si o parte din marginea inferioara; substanta cenusie a diencefalului formeaza nuclei; cei mai voluminosi nuclei diencefali primesc impulsuri pe cai senzitive: vizuala, auditiva, gustativa, tactila, termica, dureroasa, propioceptiva inconstienta si vestibulara (nu si pe cea olftactiva care intra direct in emisferele cerebrale); axonii neuronilor de aici fac sinapsa in scoarta cerebrala; nuclei sunt situati pe caile sensitive; in componenta lui se gasesc si nuclei vegetativi.
- in partea inferioara a diencefalului, numita hipotalamus, se afla nuclei vegetativi cu diferite functii: regleaza temperatura, continutul in apa al organismului, pofta de mancare, activitatea organelor sexuale, determina menifestari legate de emotii etc.
- alti nuclei diencefalici formeaza doua mase laterale - talamusul; ei primesc impulsuri prin caile senzitive si le dirijeaza spre alte strucutri ale creierului;
- in legatura stransa cu diencefalul sunt doua glande endocrine hipofiza pe partea ventrala si epifiza pe partea dorsala
Structura interna
Diencefalul e format din următoarele regiuni dispuse in jurul ventriculului III:
1. Talamus
2. Epitalamus
3. Metatalamus
4. Hipotalamus

Talamusul e compus din 2 formațiuni ovale de substanță cenușie dispuși lateral față de ventriculul III.Aceste formațiuni sunt alcătuite din nuclei asociați cu trunchiul cerebral, cerebelul și scoarța cerebrală. După topografie, nucleii talamici sunt denumiti:
-anteriori
-posteriori
-laterali
-mediali
După funcție, nucleii sunt clasificați în 
- nuclei de releu 
- nuclei de asociație 
- nuclei nespecificiEpitalamusul e format dintr-o aglomerare de nuclei care:
- au rol de releu (stație)
- au rol de asociație
- sunt nuclei reticulați care intervin în reglarea ritmului somn-veghe, intărirea tonusului cortical și a atenției;
În ceea ce privește stația de releu, toate căile ascendente fac legătura la nivelul talamusului, cu excepția căilor olfactive.
Subtalamusul reprezintă zona de trecere între talamus și mezencefal și este alcătuit din nucleu subtalamic, zona incertă și cîmpul Forel.

Metatalamusul este situat posterior și inferior față de extremitatea posterioară a talamusului. E format din două perechi de corpi geniculați:
- laterali reprezintă statie de releu pentru calea vizuală
- mediali reprezintă statie de releu pentru calea auditivă

Epitalamusul este situat posterior și superior față de talamus. Este alcătuit din glanda epifiză, nucleul habenului și striile habenulare. La nivelul epitalamusului se închid reflexele olfactosomatice care dirijează mișcările capului legate de miros.

Hipotalamusul este situat la baza diencefalului, sub talamus si formează podeaua ventriculului III.
Este format din 22 de nuclei de substanță cenușie, care sunt dispuși în următoarele regiuni: anterioară, postrioară, mijlocie și laterală.
Nucleii regiunii anterioare sunt:
- nucleul supraoptic
- nucleul paraventricular
Cei doi nuclei contin neuroni cu rol secretor, secretă ocitocina și vasopresina, depozitate in neurohipofiză.
- nucleul suprachiasmatic
- aria preoptică
- aria hipotalamică anterioară
Nucleii din regiunea mijlocie sunt:
- nucleul dorsomedian
- nucleul ventromedian
- nucleul acut
Aceștia contribuie la activitatea secretorie a adenohipofizei prin neurohormonii pe care îi secretă și au rol de integrare parasimpatică.
Nucleii regiunii posterioare sunt:
- nucleul posterior hipotalamic
- nucleul corpilor mamelari
Aceștia au rol de integrare parasimpatică.
Nucleii regiunii laterale sunt:
- nucleul tuberal
- nuceleul hipotalamic lateral

Hipotalamusul formează o conexiune cu hipofiza prin legăturile nervoase (tractul hipotalamo-hipofizar) și prin legăturile vasculare. Prin aceste legături sunt vehiculați spre hipofiză neurohormonii care controlează secreția hormonilor adenohipofizari si funcția secretorie a celorlalte glande endocrine. Substanța albă e formată din fibre care realizează legături cu măduva spinării, trunchiul cerebral, talamusul, scoarța cerebrală și hipofiza. Rolul hipotalamusului: centru superior de integrare a funcțiilor vegetative ale organismului; prin legăturile cu sistemul limbic participă la integrarea vegetativo-somatică și la elaborarea reacțiilor instinctive și emoțtionale; coordonează activitatea glandelor endocrine; intervine în reglarea metabolismului intermediar; intervine în reglarea echilibrului hidric al organismului; intervine în termoreglare, în reglarea comportamentului alimentar, comportamentului sexual, generarea si reglarea ritmului somn-veghe; întărirea unor comportamente.

19 decembrie 2010

Iarna aduce sinuzita

Sinusurile sunt cavitati pline cu aer situate in oasele cra­niului. Exista patru perechi de sinusuri: maxilare - situate in osul maxilar superior, sub orbita; etmoidale - in spatele radacinii nasului si intre ochi; frontale - la nivelul fruntii, deasupra orbitei; sfenoidale - situate mai profund, in spatele ochilor.
Sinuzita inseamna, de fapt, inflamatia mucoasei ce captuseste sinusurile la interior. In mod normal, sinusurile sunt sterile, iar fiecare dintre ele comunica cu fosele nazale - permitand astfel aerului sa circule si mucusului sa se dreneze si apoi sa se elimine prin fosele nazale.
Sinu­zita - inflamatia sau infectia la nivelul sinusurilor - poate fi cauzata de bacterii, de virusi, fungi sau de alergii.

Cum se manifesta?
Poate aparea doar rinita (curge nasul), nas infundat sau o presiune in jurul nasului, dar poate fi si o combinatie intre aceste simptome asociate cu secretii nazale incolore sau colorate, tuse, dureri de gat, dureri dentare, dureri de cap, febra. Mai pot aparea cateodata raguseala, scaderea simtului mirosului si o senzatie de urechi infundate, dar simptomele pot varia foarte mult.

Durerea de cap prezenta dimineata la trezire este un semn tipic de afectiune a sinusurilor (mai degraba o senzatie de presiune), durere in spatele ochilor, de dinti sau la nivelul fetei.

Durere profunda in varful capului, dureri la nivelul urechilor si al gatului sunt produse de sinuzita sfenoidala, care apare mai rar.

Oboseala, starea de rau generalizat si febra (nu e obligatorie), alaturi de respiratia urat mirositoare sunt alte semne ale imbolnavirii sinusurilor.

Sinuzita maxilara produce durere la nivelul semifetei respective (obrajii devin sensibili la orice atingere), la dintii superiori si la orbita. Infectiile dentare netratate pot duce la aparitia unei sinuzite maxilare!

Durere intre ochi, umflarea pleoapelor si a tesuturilor din jur este consecinta inflamatiei sinusurilor etmoidale, care sunt si­tuate in vecinatatea ductelor lacrimale (in unghiul intern al ochiului).

Durerea la nivelul fruntii, deasupra ochilor, atunci cand atingi sau apesi usor, poate fi semn de inflamatie a sinusurilor frontale.

Durere la atingerea partilor late­rale ale radacinii nasului, pierderea temporara a mirosului si nas infundat sunt alte efecte ale inflamatiei etmoidale.

Congestia si secretia nazala (muscoasa sau mucopurulenta, de culoare galben-verzui), alaturi de tusea care se inrau­tateste pe timpul noptii sunt alte semne ale sinuzitei.

Care sunt principalele cauze?
De obicei, sinuzita este precedata de o raceala, de o alergie sau de o iritatie produsa de substantele poluante din mediu, de aerul rece, umiditate, alcool, parfum etc. Semnele sunt inrautatirea simptomelor racelii dupa o perioada de cinci - sapte zile.

Datorita acestor factori, mu­coasa sinusului se inflameaza, fapt care duce la blocarea caii de comunicare dintre sinusul respectiv si cavitatea nazala. Datorita acestui blocaj, secre­tiile se acumuleaza in sinus, ducand la o senzatie de presiune sau durere.

Aceste secretii constituie un excelent mediu de cultura pentru bacterii (sinuzita bacteriana), iar daca nu sunt eliminate cat mai repede, se poate forma un abces.

sursa revistasana.ro

13 decembrie 2010

A 4-a saptamana de sarcina

In a patra saptamana de sarcina puteti afla cu siguranta daca sunteti sau nu insarcinata. Acum se implineste exact o luna de graviditate. Iar daca in aceasta perioada nu mai aveti ciclu menstrual atunci puteti fi destul de sigura ca sunteti insarcinata, insa cea mai sigura cale este sa apelati la un test de sarcina, indiferent daca aveti menstruatie sau nu. Acesta putand fi dublat mai tarziu de un al doilea test de confirmare.

Dezvoltarea copilului

O femeie insarcinata in patru saptamani trebuie sa fie foarte grijulie in aceasta etapa deoarece copilul se dezvolta foarte repede. Fatul a inceput sa se dezvolte si sa creasca imediat dupa conceptie si fertilizare. Acum are aproximativ 0,4 inchi. Pare foarte mic, dar este cu mult mai mare decat saptamana trecuta cand fatul ar fi putut cu usurinta sa incapa prin gaura unui ac de cusut. Copilul incepe sa creasca din ce in ce mai repede in primele patru saptamani si isi continua ritmul crescator si in saptamanile ce urmeaza.

La patru saptamani, fetusul incearca sa se fixeze de peretii uterului si odata ce reuseste va ramane asa pentru urmatoarele opt luni. Dezvoltarea in aceasta perioada se afla in stadiu initial incluzand chiar si modificari celulare. Retelele vasculare ale copilului cresc si se dezvolta iar asta ajuta la transportul sangelui, oxigenului si nutrientilor. O placenta rudimentara precum si cordonul ombilical se dezvolta tot in aceasta perioada. Embrionul care a evoluat din micul manunchi de celule este acum de dimensiunea unui miez de mar.

Schimbari in corpul dumneavoastra

La patru saptamani, femeia insarcinata poate sa manifeste fie anxietate fie entuziasm. Daca aceasta este prima sarcina, atunci anxietatea poate sa fie cu atat mai mare. Aceasta stare poate fi imbunatatita cu putin somn si prin metode de relaxare.

In primele saptamani corpul produce mai mult hormon HCG decat in tot restul sarcinii. Aceasta schimbare a echilibrului hormonal poate sa provoace stari de greata, dureri de cap, ameteala si chiar lesin.De asemenea, primele simptome ale sarcinii mai pot include si dureri si crampe abdominale, cele mai multe femei acuzand si o sensibilitate exagerata in zona sanilor alaturi de o senzatie de gadilatura.
Sarcina mai aduce cu ea si alte simptome greu de ignorat: sensibilitatea la mirosuri si parfumuri, ingrasare, oboseala precum si schimbari de stare ce va vor putea face sa va simtiti iritata si dezorientata.

! Sarcina reprezinta un punct de maxima atentie in viata oricarei mame. Fericirea unei mame este imensa, iar schimbarile care au loc in corpul acesteia pe parcursul sarcinii sunt perfect normale si naturale. Viitoarea mama trebuie sa le accepte si sa se pregateasca pentru sarcina si maternitate. Femeia trebuie sa se pregateasca fizic si psihic, sa fie mereu fericita si vesela pe intreaga perioada a sarcinii pentru ca acest lucru va ajuta dezvoltarea si cresterea copilului. Viitoarea mama trebuie sa fie bine informata de implicatiile medicale ale sarcinii. Ea poate sa isi intrebe familia, prietenii si medicii in privinta oricaror nelamuriri. De asemenea comunicarea si planificarea alaturi de partenerul de viata vor ajuta la reducerea tensiunii si anxietatii.

12 decembrie 2010

Hipertensiunea oculara

Hipertensiunea oculara presupune valori crescute ale tensiunii oculara, mai ridicate decat in mod normal.
Acest simptom este intalnit mai ales in glaucom, afectiune grava care cauzeaza pierderea vederii si afecteaza nervul optic
Totusi, hipertensiunea arteriala in sine, nu deterioreaza vederea.

Simptome
Nu exista simptome exacte sau manifestari exterioare ale hipertensiunii arteriale, cum ar fi durerea de ochi sau roseata.
Afectiunea poate fi depistata doar in urma unui examen oftalmologic complet in care medicul va masura nivelul tensiunii intraoculare si il va compara cu valorile normale. Tensiunea oculara de peste 21 mmHg sau mai mare, semnifica, in general, hipertensiune oculara.
Cand tensiunea este prea mare sau este in crestere, in interiorul ochiului se va exercita o forta care poate deteriora nervul optic, cauzand glaucomul

Cauze
Oricine poate dezvolta hipertensiune oculara.
Aceasta este insa, cel mai des intalnita la afro-americanii cu varsta de peste 40 de ani, mai ales daca exista antecedente familiale de hipertensiune oculara, glaucom, diabet zaharat sau miopie progresiva.

Tensiunea oculara poate fi ridicata ca urma a excesului de lichid de la nivelul ochilor sau a drenarii necorespunzatoare a acestui fluid din ochi.
O alta cauza ar putea fi consumul de medicamente sau leziunile oculare.
In caz de hipertensiune poate sa apara unui inel albicios de depozite lipidice in jurul corneei. Afectiunea, numita gerontoxon (arcul senil), este foarte des intalnit mai ales la adultii de varsta inaintata. Conform studiilor, boala este asociata inclusiv cu bolile cardiovasculare.

Investigatii
Medicul oftalmolog va efectua o serie de teste pentru a masura tensiunea intraoculara in scopul depistarii precoce a glaucomului cu unghi deschis sau a cauzelor secundare care determina glaucomul.
Acestea ar putea fi:
- Teste de acuitate vizuala - care evalueaza cat de bine poate vedea, o persoana, un obiect.
Medicul va determina acuitatea vizuala printr-un test care ii va cere pacientului sa citeasca literele dintr-o diagrama speciala aflata in cealalta parte a cabinetului medical.
- Se vor examina corneea, irisul, cristalinul si fundul de ochi cu ajutorul unui microscop special numit lampa cu fanta.
- Tonometria - este o metoda prin care se evalueaza tensiunea intraoculara.
Masuratorile se vor face pentru ambii ochi, de cel putin 2-3 ori.

Deoarece tensiunea intraoculara poate varia de ora la ora la orice individ, masuratorile se vor face in diferite momente ale zilei (de exemplu, dimineata si seara). Diferenta de tensiune intre cei doi ochi de 3 mmHg sau chiar mai mult este specifica glaucomului. Sansele instalarii glaucomului primar cu unghi deschis sunt crescute in cazul in care presiunea intraoculara este in continua crestere.

Tratament
Persoanele cu hipertensiune oculara au risc inalt de a dezvolta glaucom. De aceea, medicii oftalmologi recomanda in cazul acestora picaturi de ochi care ajuta in scaderea tensiunii oculare. Intrucat aceste medicamente pot avea efecte secundare, medicul va monitoriza in mod constant hipertensiunea oculara si va recomanda tratament doar in cazul in care apar si alte posibile simptome intalnite in cazul declansarii glaucomului.

Modalitati de prevenire
Hipertensiunea oculara nu poate fi prevenita.
Cu toate acestea, prin examene periodice realizate de medicul oftalmolog, progresia glaucomului poate fi prevenita.
In cazul in care medicul specialist va prescrie medicamente in scopul diminuarii tensiunii oculare, respectarea exacta a tratamentului si instructiunilor este foarte importanta.
Daca recomandarile medicului nu sunt urmate in tocmai, tensiunea oculara ar putea creste, fapt ce poate avea drept consecinta afectarea nervului optic si chiar pierderea permanenta a vederii.

sursa sfatulmedicului.ro

9 decembrie 2010

Usturoiul - produs natural pentru slabit

Usturoiul este de foarte mult timp cunoscut datorita beneficiilor sale asupra sanatatii, cum ar fi: prevenirea bolilor de inima, cancer sau diabet zaharat. Recent, cercetatorii au descoperit ca usturoiul contribuie la pierderea naturala in greutate, deoarece contine alicina - compus care scade apetitul alimentar si ajuta la pierderea in greutate. In urma mai multor studii finalizate in Israel, s-a demonstrat ca prin consumul regulat de usturoi masa corporala ideala este mentinuta pentru o lunga perioada de timp. Deci, consumarea zilnica a usturoiului nu doar ca este benefica pentru sanatate, dar contribuie si la pierderea kilogramelor in plus.
Alicina face parte dintr-un grup de compusi numiti tiosulfati, continand tiosulfati in proportie de 70-80%. Alicina nu este prezenta in usturoi in starea naturala ci este eliberata atunci cand acesta este pisat sau zdrobit.

Totodata, usturoiul contine si alti antioxidanti, printre care se afla: germaniu, sulf, seleniu si vitaminele A, C si E. Conform unui studiu realizat de cercetatorii americani, administrarea de alicina stabilizeaza starea de sanatate a pacientilor cu un nivel ridicat de insulina sau trigliceride dar si a celor cu hipertensiune arteriala. De asemenea, pacientii si-au mentinut greutatea stabila sau au manifestat o usoara scadere in greutate.

Cum actioneaza usturoiul pentru pierderea in greutate?
Usturoiul actioneaza ca un inhibitor al apetitului alimentar, oferind creierului semnale de satietate dupa ce este consumat. Prin urmare, apetitul unei persoane care mananca usturoi este mai scazut. Usturoiul accelereaza metabolismul organismului - se presupune ca stimuleaza sistemul nervos sa elibereze adrenalina. Metabolismul contribuie la arderea caloriilor si la scaderea in greutate.

Potrivit studiilor, usturoiul actioneaza in directia pierderii in greutate, dar rolul sau nu se opreste aici deoarece usturoiul contribuie si la prevenirea hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat.

Studii de laborator
Studiile au fost facute pe doua grupuri de sobolani. Unui grup i s-a administrat alicina (compus al usturoiului), iar celui de-al doile grup un placebo. Cercetatorii au descoperit ca sobolanii injectati cu alcilina nu au castigat in greutate, comparativ cu sobolanii din celalalt grup.

Daca doriti sa slabiti puteti introduce usturoiul in dieta dvs. - la gatit, in compozitia salatelor sau paine cu usturoi, etc.

3 decembrie 2010

Zeci de persoane au ajuns la spital cu fracturi dupa ce au cazut pe gheata


Zeci de persoane au ajuns la spital cu fracturi ale membrelor si diferite contuzii, dupa ce au cazut pe gheata. Spre seara, situatia s-a agravat din cauza poleiului. Pe strazile principale s-a circulat cu dificultate, iar in curtile blocurilor multe masini nici nu au putut patrunde. Autoritatile au anuntat ca pana joi au fost suspendate cursele interurbane, iar soferii sunt sfatuiti sa nu se porneasca la drum.
Cei mai multi pacienti s-au adresat la spitalul de urgenta spre seara, cand ploaia a transformat drumul in adevarate patinoare. Cei mai norocosi au reusit sa ajunga acasa, altii insa la spitalul de urgenta. Oamenii au facut cozi la cabinetele de radiografie, iar medicii spun ca fac fata cu greu numarului mare de solicitari.

Majoritatea celor care au cazut pe gheata au suferit fracturi la maini, picioare si oasele bazinului. Medicii le recomanda oamenilor ca in aceste zile sa evite, pe cat posibil, iesirile, sa foloseasca incaltaminte adecvata si sa fie insotiti.

In acelasi timp Ministerul Transporturilor avertizeaza ca in urmatoarele zile pe drumuri se va forma polei, iar din aceasta cauza traficul rutier pe drumurile nationale va fi limitat.

Politistii care vor fi dislocati la iesirile din oras vor avea misiunea de a informa soferii despre starea drumurilor si de a le sugera acestora sa evite deplasarile, daca nu sunt absolut necesare. De asemenea, incepand de astazi de la ora 17 si pana maine la pranz va fi suspendata circulatia curselor interurbane.

sursa protv.ro
 
© 2010-2016 Nursing Info: Ghidul asistentului medical. Stefanel Bulea - Published By Gooyaabi Templates