Ultimele stiri

Fashion

29 ianuarie 2011

Caile de administrare a medicamentelor

Calea digestiva
- Se administreaza pilulele, comprimatele, solutiile, casetele, drajeurile, supozitoare si clismele.
Supozitoarele si clismele sunt introduse prin rect, tot pe cale digestiva se practica diferite tehnici diagnostice sau terapeutice (spalatura gastrica, tubajul gastric, duodenal sau intestina)

Calea orala
- Este cea mai comoda, atat pentru bolnav cat si pentru personalul de ingrijire.Pe cale sublinguala se administreaza unii hormoni, nitroglicerina (utila in cazul durerilor in piept) sub forma de comprimate sau de solutie. Medicamentele care trebuie sa reziste sucului gastric si de la care se urmareste obtinerea unui efect rapid, trebuie ingerate pe stomacul gol, deci inaintea meselor (un exemplu este Penicilina V). Medicamentele cu actiune iritanta asupra mucoasei gastrice se administreaza in timpul mesei, pentru a fi amestecate bolul alimentar (de exemplu unele antibiotice si chimioterapice - tetraciclinele, nitrofurani).

Calea respiratorie
- Se administreaza diferite substante narcotice (eter, cloroform, clorura de etil), unele substante antiasmatice (prin inhalare sau pulverizare), unele substante cum ar fi antibiotice, antialergice, bronhodilatatoare, fibrinolitice sub forma de aerosoli (amestec de gaz cu medicament fin dispersate), oxigenul. Oxigenul se administreaza in edemul pulmonar acut, pneumotoraxul spontan, bronhopneumonie, diferite forme de insuficienta respiratorie, insuficienta circulatorie si in insuficienta cardiaca.
Modalitatile de administrare sunt:
  • aspirare direct din balon
  • administrare intranazala printr-o sonda Nelaton
  • masca sau cortul de oxigen
Sonda Nelaton
Calea percutanata
- Frictionare, compresie, ionoforeza - cu ajutorul curentului galvanic, badijonari, emplastre, bai medicinale

Calea parenterala
- Antipiretice, injectii, perfuzii, transfuzii, punctii

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe FacebookTrimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

 
© 2010-2016 Nursing Info: Ghidul asistentului medical. Stefanel Bulea - Published By Gooyaabi Templates