22 ianuarie 2011

Cum functioneaza imagistica medicala?

De la radiografiile clasice până la rezonanţa magnetică nucleară, există o serie de tehnologii disponibile astăzi, cu care medicii "scanează" corpul uman. Dar care sunt fenomenele fizice pe care aceste tehnici îşi bazează funcţionarea?


Tomograful computerizat si camera Gama
Monitorul unui computer tomograf afişează o secţiune transversală realizată de obicei la nivelul unui organ sau a unei părţi a corpului uman. Tomograful computerizat foloseşte un tub cu raze X similar celor utilizate în echipamentele tradiţionale cu raze X, cu deosebirea că acest tub se roteşte în jurul pacientului, iar detectoarele aflate de cealaltă parte a pacientului recepţionează semnalul şi cu ajutorul tuturor datelor obţinute pe parcursul unei rotaţii complete poate fi produsă şi afişată pe ecran o imagine a unei secţiuni prin corpul pacientului. Aşadar, computerul tomograf este o tehnică de imagistică medicală care foloseşte raze X, adică o formă de radiaţie ionizantă.

Rezonanta magnetica nucleara
Să trecem la tehnicile care nu se bazează pe radiaţie ionizantă. La o primă vedere rezonanţa magnetică nucleară oferă imagini similare celor obţinute cu ajutorul tomografului computerizat, imagini de înaltă calitate ale unor secţiuni transversale la nivelul organismului, dar asemănările dintre cele două tehnologii se termină aici. În cazul rezonanţei magnetice nucleare, pacientul este plasat în interiorul unui câmp magnetic static foarte mare şi pe măsură ce procedura evoluează, protonii care reprezintă nucleele atomilor de hidrogen din interiorul zonei scanate se vor alinia de-a lungul câmpului magnetic. Pe măsură ce se aliniază, vor suferi şi o precesie în jurul propriei axe. Frecvenţa acestei precesii va fi determinată de mărimea câmpului magnetic static. Dacă se acordă o sursă de radiofrecvenţă exact pe rata acelei precesii se va produce un fenomen de rezonanţă şi protonii vor absorbi energia undelor radio emise de sursă. Decuplarea sursei de unde radio va face ca protonii să cedeze energia acumulată, tot sub forma unui semnal radio care poate fi detectat de o bobină sau antenă foarte sensibilă, iar acel semnal oferă măsura densităţii de protoni şi o informaţie despre mediul chimic local în care se găsesc protonii.

Daca ti-a placut articolul,trimite-l mai departe pe facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.