• Cum functioneaza imagistica medicala?

  De la radiografiile clasice până la rezonanţa magnetică nucleară, există o serie de tehnologii disponibile astăzi, cu care medicii "scanează" corpul uman. Dar care sunt fenomenele fizice pe care aceste tehnici îşi bazează funcţionarea?


  Tomograful computerizat si camera Gama
  Monitorul unui computer tomograf afişează o secţiune transversală realizată de obicei la nivelul unui organ sau a unei părţi a corpului uman. Tomograful computerizat foloseşte un tub cu raze X similar celor utilizate în echipamentele tradiţionale cu raze X, cu deosebirea că acest tub se roteşte în jurul pacientului, iar detectoarele aflate de cealaltă parte a pacientului recepţionează semnalul şi cu ajutorul tuturor datelor obţinute pe parcursul unei rotaţii complete poate fi produsă şi afişată pe ecran o imagine a unei secţiuni prin corpul pacientului. Aşadar, computerul tomograf este o tehnică de imagistică medicală care foloseşte raze X, adică o formă de radiaţie ionizantă.

  Rezonanta magnetica nucleara
  Să trecem la tehnicile care nu se bazează pe radiaţie ionizantă. La o primă vedere rezonanţa magnetică nucleară oferă imagini similare celor obţinute cu ajutorul tomografului computerizat, imagini de înaltă calitate ale unor secţiuni transversale la nivelul organismului, dar asemănările dintre cele două tehnologii se termină aici. În cazul rezonanţei magnetice nucleare, pacientul este plasat în interiorul unui câmp magnetic static foarte mare şi pe măsură ce procedura evoluează, protonii care reprezintă nucleele atomilor de hidrogen din interiorul zonei scanate se vor alinia de-a lungul câmpului magnetic. Pe măsură ce se aliniază, vor suferi şi o precesie în jurul propriei axe. Frecvenţa acestei precesii va fi determinată de mărimea câmpului magnetic static. Dacă se acordă o sursă de radiofrecvenţă exact pe rata acelei precesii se va produce un fenomen de rezonanţă şi protonii vor absorbi energia undelor radio emise de sursă. Decuplarea sursei de unde radio va face ca protonii să cedeze energia acumulată, tot sub forma unui semnal radio care poate fi detectat de o bobină sau antenă foarte sensibilă, iar acel semnal oferă măsura densităţii de protoni şi o informaţie despre mediul chimic local în care se găsesc protonii.

  Daca ti-a placut articolul,trimite-l mai departe pe facebook
 • 0 comentarii:

  Trimiteți un comentariu

  Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

  GET A FREE QUOTE NOW

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

  About

  Popular Posts

  Facebook

  Video

  News

  Post Top Ad

  Responsive Ads Here

  Post Bottom Ad

  Responsive Ads Here

  Author Details

  Templatesyard is a blogger resources site is a provider of high quality blogger template with premium looking layout and robust design. The main mission of templatesyard is to provide the best quality blogger templates which are professionally designed and perfectlly seo optimized to deliver best result for your blog.

  Sports Section

  Anatomie

  Comments

  recentcomments

  Breaking

  Featured Posts

  Recent Posts

  Recent in Sports

  Header Ads

  Fashion

  News

  Food

  Sports

  Technology

  Technology

  Featured

  Videos

  Tags

  Video (27)

  Tags

  Video (27)

  Sponsor

  AD BANNER

  Recent News

  Famous Posts

  Punctii

  Pages

  Connect With us

  Over 600,000+ Readers Get fresh content from FastBlog

  Comments

  SEDIUL NOSTRU

  Bld. Nicolina, bl. 909, nr. 9, parter
  vis-a-vis de biserica catolica

  EMAIL

  contact-support@mail.com
  another@mail.com

  TELEPHONE

  +201 478 9800
  +501 478 9800

  MOBILE

  0177 7536213 44,
  017 775362 13