23 ianuarie 2011

Cum stiti daca aveti colesterolul crescut?

Colesterolul crescut nu produce simptome, nu da dureri de cap, greata, ameteala sau alt discomfort.Singura modalitate de a afla daca aveti colesterolul crescut este de a face un set de analize.
Daca sunteti supraponderal (gras), sedentar (nu faceti o activitate fizica regulata), aveti o alimentatie nesanatoasa (cu multe grasimi si putine fructe si ;egume) , sunteti varstnic sau rudele de sange au valori crescute ale colesterolului, atunci si riscul vostru de a avea dislipidemie este ridicat.

Inainte de menopauza, femeile au nivelul colesteroului mai mic decat barbatii ce se afla la aceasi varsta.Dupa menopauza, creste nivelul de LDL (sursa pentru formarea leziunilor aterosclerotice ce duc la ingustarea vasului de sange) si scade cel de HDL (transporta colesterolul din diferite parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organsim, deci la protejarea vasului de sange).
Astfel incat, dupa 50 de ani femeile tind sa aiba colesterolul mai mare decat barbatii de aceasi varsta.

Insa, si persoanele slabe sau tinere pot avea colesterolul crescut. (daca sunt sedentare si au o alimentatie nesanatoasa).

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.