• Emisferele cerebrale

  Emisferele cerebrale (sau creierul mare) reprezinta cea mai mare formatiune nervoasa a encefalului, fiind totodata, si cel mai nou organ nervos, din punct de vedere evolutiv.La nivelul emisferelor cerebrale, se realizeaza perceptia, imaginatia, gandirea si rationamentul, luarea deciziilor.


  Localizare
  Emisferele cerebrale sunt situate in cutia craniana, acoperind etajele inferioare ale encefalului si, totodata, ocupand cea mai mare parte a cavitatii craniene.
   Structura externa

  • Fata superolaterala
  Este convexa si pe care observam mai multe santuri:fisura laterala a lui Sylvius,santul central Rolando incepe pe muchia craniana a emisferelor cerebrale si coboara catre fisura laterala Sylvius ;santul occipital transvers,incizura preoccipitala.Aceste santuri delimiteaza cei patru lobi :lobul frontal,situat inaintea santului central,lobul parietal,deasupra scizurii lateral,lobul temporal sub fisura laterala si lobul occipital situat inapoia santului occipital transvers si a inciziunii preoccipitale.
  • Fata mediala
  Deasupra corpului calos,pe fata mediala se observa santul corpului calos superior,acestuia aflandu-se santul cinguli,paralel cu santul corpului calos.Intre aceste doua santuri se afla santul cingular.Deasupra santului cinguli se afla girul frontal medial.In partea posterioara a fetei mediale se vad doua santuri :unul oblic-santul parieto-occipital si altul orizontal-scizura calcarina.
  • Fata bazala
  Este concomitenta cu baza craniului.Aici se afla nucleul lentiform situat lateral de nucleul caudat,are forma triunghiulara pe sectiune si prezinta o parte laterala,mai inchisa la culoaare numita putamen si o parte mai mediala,mai deschisa numita globulus palidus.

  Structură internă
  Structura emisferelor cerebrale este reprezentata de substanta alba si substanta cenusie.
  Substanta alba la exterior,este alcatuita din trei tipuri de fibre
  - de proiectie,ascendente(senzitive) si descendente(motorii),prin care cortexul este conectat cu celelalte structuri ale SNC ;
  - comisurale,care fac legatura intre cele doua emisfere,conectandu-le la baza lor comisura alba anterioara,corpul calos si trigonul cerebral.
  - de asociatie,care fac legatura intre zone ale aceleasi emisfere.
  Substanta cenusie formeaza la interior ganglionii bazali(corpii striati),iar la exterior,scoarta cerebrala.

  Ganglionii bazali sunt mase de substanta cenusie,asezate la baza emisferelor cerebrale,lateral si deasupra talamusului,fiind reprezentati de nucleii caudat si lentiform.Nucleii bazali sunt asezati pe traseul cailor extrapiramidale,fiind conectati intre ei,dar si cu nucleii mezencefalici,diencefalici si cu cortextul cerebral.Nucleii bazali intervin in reglarea motilitatii automate,a comenzilor voluntare corticale,a tonusului muscular,pe care-l inhiba

  Scoarta cerebrala
  Din punct de vedere filogenetic si structural,aceasta prezinta doua zone : neocortexul si alocortexul.Neocortexul regiunea recent aparuta filogenetic,are cea mai mare dezvoltare la om fiind formata din 6 straturi de neuroni(2 straturi glanulare,2 straturi piramidale,un strat molecular si unul fusiform).

  Neocortexul receptor reprezinta zona de proiectie corticala a sensibilitatilor specifice.Cuprinde ariii senzitive si senzoriale.Ariile senzitive(somestezice) sunt reprezentate de aria somestezica I din lobul parietal unde se proiecteaza sensibilitatea exteroceptiva cutanata(cu exceptia celei protopatice)si proprioceptiva constienta si de aria somestezica II din lobul temporal,unde se proiecteaza sensibilitatea protopatica.
  In aria somestezica I exista o reprezentare a corpului(homunculus senzitiv)in care segmentele sale sunt deformate,deoarece regiunile corpului sunt reprezentate direct proportional cu gradul lor de sensibilitate.
  ariile senzoriale reprezinta locul in care sunt proiectate sensibilitatile speciale,cum sunt : cea vizuala,auditiva,vestibulara,gustativa

  Neocortexul motor cuprinde arii in care isi au originea fibrele piramidale si o parte a celor extrapiramidale.Reprezentarea segmentelor corpului in aceasta arie se numeste homunculus motor si la fel ca cea senzitiva este deformata,La acest nivel segmentele au o reprezentare mai mare,in functie de gradul lor de complexitate a miscarilor

  Neocortexul de asociatie este zona noua aparuta,extinsa in toata regiunile corticale,la nivelul careia excitatia nu produce manifestari senzitive sau motorii rolul sau este de a asocia diversele arii corticale,indeplinind si functii temporala,implicata in controlul activitatii vegetative si in determinarea personalitatii
  prefrontala,cu rol in intelegerea cuvintelor,in memoria vizuala,in activitatea sexuala si in reactivitatea emotionala ;
  parietooccipitala,cu rol in preluarea informatiilor primite de la aria somestezica I si a informatiilor vizuale influentand declansarea unei activitati motorii corespunzatoare.

  Alocortexul ,sau zona veche a scoartei cerebrale este alcatuit din arhicortex si paleocortex se mai numeste si sistem limbic.

  Lobul frontal
  - se afla in partea anterioara a emisferei cerebrale
  - fata supero-Iaterala a acestui lob este separata de
  - Iobul temporal prin santul lateral
  - lobul parietal prin santul central
  - fata mediala prin marginea superioara
  - Iobul frontal mai are o fata mediala si una orbitala (ce face parte din fata inferioara emisferei)
  - extremitatea anterioara formeaza polul frontal
  - fata superolaterala este impartita de 3 santuri in patru giri. Santurile sunt:
  - santul precentral - paralel cu santul central
  - santul frontal superior - orizontal
  - santul frontal inferior - orizontal

  Lobul insulei (insula)- reprezinta o portiune a cortexului cerebral, situata in fosa laterala a creierului ,acoperita de operculii frontal, frontoparietal si temporal;
  - este delimitata de restul scoartei cerebrale de catre un sant circular, intrerupt de limen insular (o prel. pe care insula o trimite catre subst. perforata anterioara)
  -insula este divizata de un sant central in 2 portiuni:
  -anterioara - o zona mai intinsa , este strabatuta de 2-3 santuri, ce o impart in 3-4 giri
  -posterioara - o zona mai mica ce reprezinta girul lung;

  Lobul parietal este situat post. de lobul frontal (de care este separat prin santul central Rolando) si superior de lobul temporal ( despartit prin santul lateral Sylvius) si delobul occipital ( separat printr-o linie imaginara, ce pleaca de la extr.post. a santului lat. si se uneste cu santul parietooccipital)
  -pe acest lob se observa doua santuri:
  -sant postcentral - paralel cu santul central
  -santul intraparietal - incepe la mijlocul santului postcentral si se indreapta
  postero-inferior

  Lobul occipital este despartit de lobii parietal si temporal, prin santul parietooccipital si o linie imaginara, ce uneste incizura preoccipitala cu santul parietooccipital;
  -extremitatea posterioara a acestui lob se numeste pol occipital;
  -pe aceasta fata se observa o serie de santuri dificil de sistematizat.

  Daca ti-a placut articoul trimite-l mai departe pe Facebook
 • 0 comentarii:

  Trimiteți un comentariu

  Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

  GET A FREE QUOTE NOW

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

  About

  Popular Posts

  Facebook

  Video

  News

  Post Top Ad

  Responsive Ads Here

  Post Bottom Ad

  Responsive Ads Here

  Author Details

  Templatesyard is a blogger resources site is a provider of high quality blogger template with premium looking layout and robust design. The main mission of templatesyard is to provide the best quality blogger templates which are professionally designed and perfectlly seo optimized to deliver best result for your blog.

  Sports Section

  Anatomie

  Comments

  recentcomments

  Breaking

  Featured Posts

  Recent Posts

  Recent in Sports

  Header Ads

  Fashion

  News

  Food

  Sports

  Technology

  Technology

  Featured

  Videos

  Tags

  Video (27)

  Tags

  Video (27)

  Sponsor

  AD BANNER

  Recent News

  Famous Posts

  Punctii

  Pages

  Connect With us

  Over 600,000+ Readers Get fresh content from FastBlog

  Comments

  SEDIUL NOSTRU

  Bld. Nicolina, bl. 909, nr. 9, parter
  vis-a-vis de biserica catolica

  EMAIL

  contact-support@mail.com
  another@mail.com

  TELEPHONE

  +201 478 9800
  +501 478 9800

  MOBILE

  0177 7536213 44,
  017 775362 13