14 ianuarie 2011

Encefalitele la copii

Encefalita este determinata de localizarea cerebrala a unui proces infectios difuz acut.Daca pe langa simptomele care arata atingerea cerebrala exista si simptome de atingere a meningelor, este vorba de o meningoencefalita.
Cauzele encefalitei la copii sunt numeroase.Ele pot fi determinatate de variate virusuri.
Mai cunoscute si mai des intalnite la copii sunt encefalitele din cursul infectiilor cu virusuri: encefalita din gripa, care la sugari este foarte grava, apoi encefalita din polionomielita, din rujeola, oreion, varicela, rubeola.
Copii vaccinati antivariolic pentru prima data dupa ce au depasit vartsta de 1 an si jumatate, pot face rareori o encefalita postvaccinala.

De aceea este bine ca prima vaccinare antivariolica sa se faca la varsta de 4-12 luni si numai tarziu.Ea apare la 8-10 zile de la vaccinare si unele forme au o evolutie foarte grava.Scolarii carora li se face pentru prima data vaccinarea antivariolica pot sa prezinte, uneori, o encefalita postvaccinala.
Encefalitele secundare mai pot aparea la copii si in cursul unor infectii microbiene sau parazitare, ca febra tifoida, carbune, malarie, bruceloza, scarlatina, tuse convulsiva, difterie, etc.

Simptomele (depinzand de localizarea si intinderea procesului inflamator)
 • febra variabila
 • convulsii (localizate sau generalizate)
 • paralizii (hemiplegii, hemipareze)
 • tulburari de vorbire
 • agitatie
 • delir sau somnolenta 

Prognosticul unei encefalite este foarte grav. !

Tratament
 1. igieno-dietetic  - repaus absolut la pat, liniste completa, evitandu-se orice excitatii, alimentatie hidrozaharata-lactata, cu multe vitamine, ingrijirea pielii si a orificiilor, prevenirea escarelor
 2. medicamentos  - s-au incercat antibiotice (aureomicina), salicitat de sodiu, urotropina, plasma, gamaglobuline, la care se asociaza sedative (luminal,bromuri), antitermice si analeptice cardio-vasculare.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe pe Facebook

Un comentariu:

 1. Produse bune , naturale pentru copii se gasesc la Remedii Online.http://www.remedii-online.ro/collections/produse-naturiste-pentru-copii

  RăspundețiȘtergere

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.