5 februarie 2011

Ce este sangele placentar?

Placenta este organul la nivelul caruia se realizeaza transferul substantelor nutritive si al oxigenului dinspre mama inspre fat.Imediat dupa nastere si sectionarea cordonului ombilical, prin punctionarea venei spirale ombilicale, este posibila recoltarea sangelui restant de la nivelul placentei si a cordonului.Sangele placentar recoltat este o sursa bogata de celule stem hematopoietice ("formatoare de sange").Celulele stem hematopoietice dau nastere celulelor sangvine - hematii, leucocite, trombocite, asigurand reinnoirea lor periodica.

Sangele placentar se pastreaza pe intreaga durata de viata a copilului
Este folosit ca grefa pentru transplant din anul 1988.Pana in prezent, la nivel mondial s-au efectuat peste 10000 de transplanturi, cu grefe de celule stem din sangele placentar.
Desi exista si alte surse importante de celule stem (maduva osoasa si sange periferic). celulele stemdin cordonul ombilical sunt mai tinere si cu particularitati imunologice specifice, aspecte care se pastreaza nealterate pe toata durata depozitarii.

Nasterea este singurul moment in care sangele placentar se poate recolta.
Este o procedura simpla, nedureroasa, fara risc pentru mama sau pentru copil.
Recoltarea este efectuata de catre medicul sau de echipa medicala care asista la nastere.Recoltarea sangelui dureaza intre 30 de secunde si maxim 3 minute.Grefa de sange ombilical este disponibila pentru transplant intr-un interval scurt de timp, ceea ce constituie un alt avantaj al acesteia comparativ cu alte surse de celule stem.


Daca ti-a placut acest articol, trimite-l mai departe pe Facebook


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.