9 februarie 2011

Pleurezia

Ca si la adult inflamatia pleurei poate fi uscata (pleurita uscata) sau cu lichid (pleurita exsudativa, pleurezie).
Pleurezia poate fi
  • cu lichd clar - pleurezii seroase si serofibrinoase
  • cu lichid tulbure, purulent - pleurezii seroase si lente
  • cu lichid hemoragic (pleurezii hemoragice
  • mai rar alte forme - pleurezie chiliforma

Pleurezia serofibrinoasa
Cauzele acestor tipuri de pleurezii la copii pot fi numeroase- reumatismul, pneumonia, traumatismul etc, dar cauza cea mai frecventa este tuberculoza

Tratamentul igienodietetic si medicamentos comporta anumite particularitati la copil, in functie de varsta, de cauza fi forma bolii.Aeroterapia si alimentatia substantiala bogata in vitamine, alaturi de repausul la pat, sunt factorii importanti in tratamentul bolii.
Gimnastica respiratorie, sub control medical, este indicata la copiii cu pahipleurita sau la cei cu deformatii toracice in urma pleureziei.

Pleurezia purulenta
La copii apare cel mai des fie concomitent cu o pneumonie - pleurezita parapneumonica, fie dupa o pneumonie - pleurezita metapneumonica, dar mai poate aparea in cadrul unei piodermite, al unei otomastoidite, osteomielite, etc.
Pleureziile purulente tuberculoase sunt rare la copii si au un prognostic serios.Prognosticul pleureziilor purulente este mai grav la copii mici.
Prognosticul mai depinde si de microbul cauzator - cele pneumococice au evolutie mai beningna, cele streptococice mai grava, iar cele stafilococice destul de serioasa.
Punctia pleurala este totdeanuna necesara pentru a preciza caracterul lichidului si identificarea agentului microbian

Tratamentul comporta un regim igienodietetic, medicatie antibiotica pe cale generala - sau chiar locala, uneori interventie chirurgicala - pleurotomie, ridicarea starii generale a bolnavului
Dupa vindecare, pentru a combate simfiza pleurala si pentru a preveni deformatiile toracice, se va face, sub supraveghe medicala, gimnastica respiratoare

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe FacebookNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.