17 februarie 2011

Pneumoniile interstitiale

Pneumoniile interstitiale se caracterizeaza prin faptul ca sunt produse prin inflamatia tesutului interstitial al plamanului.De cele mai multe ori, ele sunt determinate de virusuri si mai rar de rickettsii, protozoare, ciuperci sau chiar de microbi banali - de exemplu stafilococ.
Astazi se cunosc peste 100 de virusuri care pot determina imbolnavirea aparatului respirator, constituind asa numitele "virozele respiratorii", dintre care unele pot avea o evolutie serioasa mai ales la sugari si copii mici.
Daca de cele mai multe ori virozele respiratorii nu pun prin ele in primejdie viata copilului, de cele mai multe ori insa ele favorizeaza suprainfectia bacteriana cu diferiti germeni care pot da forme grave de boala.

Comparatie intre alveolele afectate de pneumonie si cele sanatoase

Debutul bolii poate fi brusc, cu febra mare, starea alterata si o tuse chinuitoare, spastica , uscata, la copilul mic si mai ales la sugar sunt caracteristice dispneea intensa, cu tiraj supra si subcostal, geamat si cianoza puternica, mergand pana la aspectul de stare de asfixie.
La examenul stetacustic pulmonar semnele sunt foarte reduse sau absente, radioscopia pulmonara arata imagini caracteristice.
Tratamentul este in general acelasi ca si in bronhopneumoniile grave.

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe FacebookNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.