6 martie 2011

Analizatorii - Prezentare Generala

Ce sunt analizatorii? 
Analizatorii sunt sisteme complexe morfo-functionale prin intermediul carora se realizeaza analiza cantitativa si calitatativa a stimulilor din mediul intern sau  mediul extern, la nivel cortical care actioneaza asupra receptorilor sub influenta stimulilor.
! Excitatiile propagate pe cale senzitiva la nivel cortical determina formarea de senzatii. (vaz, auz, gust,miros, atingere termica, durere).


Arcul ReflexStructura unui analizator
Analizatorul este alcatuit din 3 segmente. - periferic, intermediar, central.

1.Segmentul Periferic = Receptorul  - este o structura specializata pentru receptionarea anumitor stimuli, care sunt variatii ale diverselor forme de energie - electromagnetica, mecanica, termica, chimic. Receptorii transforma energia stimulilor specifici in potentiale de actiune care vor fi preluate si transmise de segmentul de conducere.
Clasificare dupa localizare.
  • exteroceptori - la exteriorul corpului
  • interoceptori - in interiorul corpului
  • proprioceptori - prezenti in muschi, tendoane, oase si articulatii 
Clasificare dupa tipul de energie 
  • fotoreceptori - stimulii receptioneaza variatii ale energiei electromagnetice
  • chemoreceptori - receptioneaza anumite substante chimice
  • termoreceptori - receptioneaza variatiile de caldura 
  • mecanoreceptori - variatiile mecanice
! Receptorii nu respecta legea "tot sau nimic" si la actiunea stimulilor declanseaza un potential local numit potential de receptor, care creste la odata cu intesitatea stimulului.

2.Segmentul intermediar = de conducere 
Este alcatuit din caile senzitivo - senzoriale prin care sunt transmise impulsurile nervoase generate de receptori catre scoarta cerebrala.Aceste cai pot fi directe (impulsuirile sunt conduse rapid) si indirecte (impulsurile sunt conduse mai lent si proiectate difuz in scoarta cerebrala).

3.Segmentul central 
Este localizat in cortex, unde informatiile primite de la receptori sunt analizate, sintetizate si decodificate in urma carora rezulta senzatiile.


Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe FacebookNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.