19 aprilie 2011

Ziua Internaţională a Solidarităţii - 31 august

Prof. Dr. Gabriel Banceanu, împreună cu prof. Dr. Radu Vladareanu şi conf. Dr. Nicolae Suciu, aduc în prim plan o problemă existentă la nivel mondial, care nu ocoleşte nici ţara noastră: sănătatea maternă şi infantilă şi modalităţi de combatere a decesului mamei şi copilului.

Anul acesta, Ziua Internaţională a Solidarităţii este marcată prin conferinţe organizate simultan, în toate colţurile lumii, acestea având menirea de a atrage atenţia asupra numărului mare de mame şi copii care mor în timpul sarcinii, naşterii sau imediat după naştere.

Mortalitatea maternă şi infantilă reprezintă o problemă actuală ce afectează întreaga populaţie a lumii. Statisticile privind mortalitatea maternă şi infantilă sunt cutremurătoare:

-în fiecare minut, în lume, o femeie însărcinată moare!
-anual, 4 milioane de copii mor în primele 28 de zile de la naştere!

Deşi ţările din lumea a treia sunt cele mai afectate de mortalitatea maternă şi infantilă, nici România nu se situează prea bine la acest capitol.

Potrivit datelor oferite de către reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică, în ţara noastră, la 100.000 de nou-născuţi, 14 femei mor la naştere. De asemenea, în 2009 au murit 2.250 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 1 an. Este vorba despre o rată de 10,1%, adică la 1000 nou-născuţi există un număr de 10 decese la naştere.

Cauzele mortalităţii materne şi infantile sunt variate, însă ultimul studiu, realizat în 2007, în ţara noastră, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe tema mortalităţii infantile, aduce în prim plan principalele cinci cauze de mortalitate a bebeluşilor din România.

mai multe detalii pe info-sanatate.ro 
sursa info-sanatate.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.