Ultimele stiri

Fashion

25 septembrie 2011

Alimentaţia enterală

Numele de alimentaţie enterală vine din limba greaca: enteron = intestine,aşadar alimentaţia enterală constă în orice formă de alimentaţie care foloseşte tractul gastrointestinal.

Indicaţii: - oricând există un tub digestiv funcţional
Contraindicaţii:
- după intervenţii recente pe tubul digestiv
- hemoragii digestive masive
- în absenţa tranzitului intestinal

Se poate realiza pe următoarele căi:
- sonda gastrică: nasogastrică, orogastrică
- sonda nasoduodenală
- sonda nasojejunală (plasată intraoperator)
- jejunostoma chirurgicală

Şi mai rar prin:
- faringostomă
- esofagostomă
- gastrostomă chirurgicală
- P.E.G. (gastrostoma endoscopică percutană

Prin această metodă de alimentaţie (enterală) se pot administra 2 categorii de produse:
- produse farmaceutice
- produse oficinale (de bucătărie)

Produsele farmaceutice folosite pentru alimentaţia enterală constau de obicei în formule polimerice administrabile prin sonda gastrică, duodenală sau jejunală. Au osmolaritatea în jur de 300 mosm/l, conţin 1 sau 1,5 kcal/ml şi 5-7-9 g N la 1000ml. Exemple: Fresubin®, Ensure®, Survimed®, Pulmocare® etc. Aceste produse conţin toţi nutrienţii necesari pentru o persoană şi anume: proteine, carbohidraţi, lipide, fibre, dar şi electroliţi, vitamine şi oligoelemente.

Produsele oficinale (de bucătărie) folosite în alimentaţia enterală sunt reprezentate de produse măcinate şi dizolvate sau suspendate în apă, pentru a putea fi administrate printr-un tub relativ subţire cu diametru de 2 – 3 mm.

Conţin:
- proteine: din lapte, albuş de ou, carne măcinată, mazăre
- lipide: uleiuri de măsline, soia, floarea soarelui, porumb, gălbenuş
- glucide: amidon, zaharoză, lactoză, fructoză

Produse: şodou, supă.

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook




Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

 
© 2010-2016 Nursing Info: Ghidul asistentului medical. Stefanel Bulea - Published By Gooyaabi Templates