6 octombrie 2011

Cateterizarea venoasă

Puncţia venoasă periferică este o manoperă elementară pe care orice medic, indiferent de specialitate şi orice asistent medical trebuie să şi-o însuşească.
Abordul venos periferic poate să aibă două scopuri:
- recoltarea de sânge;
- administrarea de medicamente sau soluţii perfuzabile.

Când este necesar un abord venos de scurtă durată (recoltarea de sânge), acesta se poate realiza cu ajutorul unui ac după care acul este retras.
Dacă este necesar un abord venos mai îndelungat acesta se va realiza prin montarea unui cateter venos periferic (CVP): canulă de plastic cu mandren metalic care va fi retras după pătrunderea în venă, rămânând pe loc doar canula de plastic, canulă care poate fi menţinută chiar şi 2-3 zile în anumite condiţii (în funcţie de calitatea canulei: PVC, teflon, poliuretan) (Fig.1). CVP pot fi de diferite dimensiuni existând un cod de culoare în funcţie de grosimea cateterului. Dimensiunea canulei care urmează a fi montată va fi corespunzătoare calibrului venei.
Cel mai frecvent abord este la nivelul membrelor superioare. Abordul la nivelul membrelor inferioare este utilizat în special la copil şi mai rar la adult datorită riscului de tromboflebită.

La nou-născut abordul venos periferic se poate face uşor la nivelul venelor epicraniene. De asemenea în urgenţă abordul intraosos la nivelul tibiei poate fi folosit pentru resuscitare volemică până la montarea unui CVP.

a. Materiale necesare pentru puncţia venoasă periferică:
- tampoane sterile cu alcool sanitar;
- garou;
- ac de puncţie sau CVP, sterile;
- benzi adezive pentru fixarea canulei;
- ser heparinat pentru spălarea cateterului (10-20 ui heparină/ml ser fiziologic).

b. Tehnica puncţiei venoase periferice
- pacientul va fi poziţionat în decubit dorsal;
- medicul va fi echipat cu mănuşi sterile;
- membrul ce urmează a fi puncţionat va fi poziţionat decliv (gravitaţia va accentua staza venoasă);
- se aplică garoul aproape de locul puncţiei. Plasarea garoului la distanţă face ca patul venos în care se adună sângele să fie mai mare şi implicit venele care urmează a fi puncţionate vor fi mai puţin umplute. Garoul va fi strâns în aşa fel încât va fi întreruptă doar circulaţia venoasă nu şi cea arterială (oprirea circulaţiei arteriale va face dificilă umplerea venoasă).
- după plasarea garoului pacientul este rugat să închidă şi să deschidă pumnul de
mai multe ori ceea ce va duce la creşterea fluxului sanguin în membrul respectiv
cu o mai bună vizualizare a venelor;
- se identifică vena ce urmează a fi puncţionată;
- se dezinfectează zona pe o suprafaţă largă cu alcool;
- se fixează pielea sub nivelul locului de puncţie cu policele mâinii stângi;
- se ia acul sau CVP în mâna dreaptă fără a atinge cu mâna sau cu obiectele din jur zona care urmează
a fi introdusă în venă. Se pătrunde prin piele la un unghi de 10o-15o până în venă după care înaintăm cu acul sau CVP de-a lungul venei- In cazul în care montăm un CVP pentru a evita străpungerea vasului după ce vârful CVP a ajuns intravascular, fapt marcat de apariţia unei picături de sânge la capătul transparent al mandrenului, acesta va fi menţinut pe loc împingându-se în continuare în venă doar canula de plastic prin culisare pe mandren.

- După ce canula de plastic a fost introdusă în totalitate intravenos se desface garoul, mandrenul metalic va fi retras cu o mână, în timp ce mâna cealaltă va comprima vena pe canulă pentru a evita extravazarea de sânge. Se spală canula cu ser heparinat după care se ataşează căpăcelul, trusa de perfuzie sau seringa cu medicaţia care trebuie administrată.

- Fixarea CVP se va face cu benzi adezive de leucoplast pe care se va nota data şi
ora la care a fost montată canula.

Articol preluat din << Caiet de demonstraţii practice ATI, anul IV MG UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca - Catedra ATI II  >>

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe pe Facebook


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.