Ultimele stiri

Fashion

27 februarie 2011

Importanta acizilor grasi Omega - 3

Pilule de Omega 3
Acizii grasi Omega 3 sunt acizi polinesaturati de importanta vitala pentru organismul uman.Ei se regasesc in grasimea anumitor specii de peste (somon, ton, hering, sardine, macrou, pastrav), in alge marine si uleiuri vegetale, si de asemenea in nuci.Organismul uman nu-i poate sintetiza, si de aceea trebuie obtinuti prin hrana, deoarece sunt foarte importanti in multe afectiuni
Afectiuni si factori de risc cardiovascular
 • hipertenisune arteriala
 • infarct miocardic, accident vascular cerebral (avc)
 • aritmii cardiace
 • dislipidemii
 • ateroscleroza
Afectiuni inflamatorii
 • artitra reumatoida - boala inflamatorie reumatica
 • afectiuni intestinale inflamatorii - colita ulceroasa, boala Crohn
 • psoriazis (crestere rapida si exagerata a celulelor pielii, in urma carora se formeaza placi tegumentare) si neurodermita
Omega 3 mai poate fi util si in alte tipuri de afectiuni
 • diabet zaharat
 • pertubarbari ale coagularii sangvine
 • alergii
 • depresie
 • ADHS - tulburari comportamentale si tulburari de hiperactivitate

Daca ti-a placut articolu, trimite-l mai departe pe Facebook26 februarie 2011

Punctia arteriala

Punctia arteriala reprezinta crearea unei cai de acces intr-o artera prin intermediul unui ac de punctie.
Aceasta punctie poate avea ca scop recoltarea unei probe de sânge arterial pentru
determinarea gazelor sanguine sau montarea unui cateter arterial care să permită atât recoltarea repetată a gazometriei cât şi monitorizarea invazivă (sângerândă) a tensiunii arteriale (TA) prin conectarea cateterului arterial la un traductor de presiune.
Se poate introduce un cateter in vederea efectuarii unor explorari ale parametrilor sangelui arterial


Totodata se foloseste pentru introducerea substantelor de contrast pentru examenul radiologic al arterelor - arteriografie

Este recomandata punctia arteriala in cazul arteropatiilor, pentru diagnostic si tratament.Exista si un factor de risc - tendinta crescuta la hemoragii si infectii.
 • Locul punctiei poate fi - artera femurala, artera humerala, artera radiala, si artera cubitala
Pentru pregatirea punctiei este nevoie de urmatoarele materiale.
 • pentru crearea campului cutanat se foloseste dezinfectie e tip III
 • instrumentarul trebuie sa fie steril - se vor folosi ace de marimi diferite in functie de artera punctionata, seringi heparinizate (pentru examenul gazelor sanguine), manusi pense, comprese, tampoane, camp chirurgical, seringi pentru injectarea substantelor de constrast si anestezice
 • alte materiale - eprubete, saculet cu nisip(pentru punctia arterei radiale), tavita renala
Pacientul se informeaza cu privire la scopul punctie, pozitia in care va sta in timpul si dupa executia punctiei.
Pozitia pacientului este in functie de tipul punctiei

 • punctia arterei femurale, acesta sta in decubit dorsal pe un plan tare cu coapsa in extensie
 • punctia arterei radiale - acesta sta in decubit dorsal cu mana intinsa, hiperextenisa articulatiei pumnului sprijinit de un saculet cu nisip.Sub regiunea punctionata se aseaza musama si aleza
Executia punctiei
Se face de catre medic, ajutat de asistentul medical.Medicul si asistentul isi spala si dezinfecteaza mainile.
Asistentul dezinfecteaza locul punctiei, ales de catre medic cu dezinfectie tip III si prepara seringa cu medicatie anestezica (in functie de caz).
Medicul face anestezia locala iar asistentul pregateste manusile sterile.Apoi medicul acopera locul punctiei cu campul steril iar asistentul prepara seringa cu acul de punctie si le serveste in mod aseptic (steril).
Cat timp medicul executa punctia, asistentul medical mentine pacientul in pozitia data, si il supravegheaza.
Dupa retragerea acului de punctie, asistentul aplica tampon compresiv pe care il tine cu pensa port-tampon timp de cinci minute.Apoi acesta aplica pansament uscat pe care il comprima cu un saculet cu nisip de 1-5 kg in functie de artera punctionata.

Pacientul ramane la pat, in repaus, timp de 1-6 ore in functie de artera.Se controleaza locul punctiei si aspectul pansamentului pentru a nu aparea roseata, hemoragie sau un hematom.
Se masoara pulsul, tenisunea arteriala, respiratia, se verifica culoarea si temperatura locala a tegumentelor.

Pentru analiza gazelor sanguine, produsul va fi ferit de contactul cu aerul, se eticheteaza recipientul si se trimite imediat la laborator.

In timpul si dupa punctie pot aparea si unele complicatii cum ar fi:
 • punctionarea altor formatiuni - vase, nervi, tesuturi
 • hemoragie
 • injectare periarteriala
 • hematoame cu compresiunea tesuturilor (poate aparea dupa executia punctiei)
 • obstructie vasculara din cauza spasmelor trombozelor (poate aparea dupa executia punctiei)

  Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook  17 februarie 2011

  Pneumoniile interstitiale

  Pneumoniile interstitiale se caracterizeaza prin faptul ca sunt produse prin inflamatia tesutului interstitial al plamanului.De cele mai multe ori, ele sunt determinate de virusuri si mai rar de rickettsii, protozoare, ciuperci sau chiar de microbi banali - de exemplu stafilococ.
  Astazi se cunosc peste 100 de virusuri care pot determina imbolnavirea aparatului respirator, constituind asa numitele "virozele respiratorii", dintre care unele pot avea o evolutie serioasa mai ales la sugari si copii mici.
  Daca de cele mai multe ori virozele respiratorii nu pun prin ele in primejdie viata copilului, de cele mai multe ori insa ele favorizeaza suprainfectia bacteriana cu diferiti germeni care pot da forme grave de boala.

  Comparatie intre alveolele afectate de pneumonie si cele sanatoase

  Debutul bolii poate fi brusc, cu febra mare, starea alterata si o tuse chinuitoare, spastica , uscata, la copilul mic si mai ales la sugar sunt caracteristice dispneea intensa, cu tiraj supra si subcostal, geamat si cianoza puternica, mergand pana la aspectul de stare de asfixie.
  La examenul stetacustic pulmonar semnele sunt foarte reduse sau absente, radioscopia pulmonara arata imagini caracteristice.
  Tratamentul este in general acelasi ca si in bronhopneumoniile grave.

  Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook  9 februarie 2011

  Pleurezia

  Ca si la adult inflamatia pleurei poate fi uscata (pleurita uscata) sau cu lichid (pleurita exsudativa, pleurezie).
  Pleurezia poate fi
  • cu lichd clar - pleurezii seroase si serofibrinoase
  • cu lichid tulbure, purulent - pleurezii seroase si lente
  • cu lichid hemoragic (pleurezii hemoragice
  • mai rar alte forme - pleurezie chiliforma

  Pleurezia serofibrinoasa
  Cauzele acestor tipuri de pleurezii la copii pot fi numeroase- reumatismul, pneumonia, traumatismul etc, dar cauza cea mai frecventa este tuberculoza

  Tratamentul igienodietetic si medicamentos comporta anumite particularitati la copil, in functie de varsta, de cauza fi forma bolii.Aeroterapia si alimentatia substantiala bogata in vitamine, alaturi de repausul la pat, sunt factorii importanti in tratamentul bolii.
  Gimnastica respiratorie, sub control medical, este indicata la copiii cu pahipleurita sau la cei cu deformatii toracice in urma pleureziei.

  Pleurezia purulenta
  La copii apare cel mai des fie concomitent cu o pneumonie - pleurezita parapneumonica, fie dupa o pneumonie - pleurezita metapneumonica, dar mai poate aparea in cadrul unei piodermite, al unei otomastoidite, osteomielite, etc.
  Pleureziile purulente tuberculoase sunt rare la copii si au un prognostic serios.Prognosticul pleureziilor purulente este mai grav la copii mici.
  Prognosticul mai depinde si de microbul cauzator - cele pneumococice au evolutie mai beningna, cele streptococice mai grava, iar cele stafilococice destul de serioasa.
  Punctia pleurala este totdeanuna necesara pentru a preciza caracterul lichidului si identificarea agentului microbian

  Tratamentul comporta un regim igienodietetic, medicatie antibiotica pe cale generala - sau chiar locala, uneori interventie chirurgicala - pleurotomie, ridicarea starii generale a bolnavului
  Dupa vindecare, pentru a combate simfiza pleurala si pentru a preveni deformatiile toracice, se va face, sub supraveghe medicala, gimnastica respiratoare

  Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook  6 februarie 2011

  Cand poate fi folosit sangele placentar?

  Grefa de sange placentar poate fi folosita in tratarea a peste 70 de boli, majoritatea acestora fiind reprezentate de boli de sange maligne si non maligne.
  Dintre acestea, leucemia acuta limfoblastica este cea mai frecventa afectiune maligna hematologica aparuta in copilarie - 80-90% din cazuri apar sub varsta de 10 ani.


  Leucemiile reprezinta cea mai frecventa boala a copilului, reprezentand circa o treime din cazuri, fiind urmate de tumorile cerebrale si de boala Hodgkin.
  In Romania se apreciaza ca sunt 1500 de copii bolnavi de leucemie si 3500 de pacienti cu boala Hodgkin, o parte din acestia avand indicatie de efectuare a unui trasplant de celule stem pentru a supravietui.
  La acestia se adauga 3700 de copii cu talasemie majora, o boala de sange transmisa ereditar si in care singuru tratament curativ este reprezentat de transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator sanatos.
  Cel mai modern si uneori singurul tratament cu rol vindecator ala acestor afectiuni este reprezentat de trasnplantul de celule stem hematopoietice.

  Daca ti-a placut articolul,trimite-l mai departe pe Facebook  5 februarie 2011

  Ce este sangele placentar?

  Placenta este organul la nivelul caruia se realizeaza transferul substantelor nutritive si al oxigenului dinspre mama inspre fat.Imediat dupa nastere si sectionarea cordonului ombilical, prin punctionarea venei spirale ombilicale, este posibila recoltarea sangelui restant de la nivelul placentei si a cordonului.  Sangele placentar recoltat este o sursa bogata de celule stem hematopoietice ("formatoare de sange").Celulele stem hematopoietice dau nastere celulelor sangvine - hematii, leucocite, trombocite, asigurand reinnoirea lor periodica.

  Sangele placentar se pastreaza pe intreaga durata de viata a copilului
  Este folosit ca grefa pentru transplant din anul 1988.Pana in prezent, la nivel mondial s-au efectuat peste 10000 de transplanturi, cu grefe de celule stem din sangele placentar.
  Desi exista si alte surse importante de celule stem (maduva osoasa si sange periferic). celulele stemdin cordonul ombilical sunt mai tinere si cu particularitati imunologice specifice, aspecte care se pastreaza nealterate pe toata durata depozitarii.

  Nasterea este singurul moment in care sangele placentar se poate recolta.
  Este o procedura simpla, nedureroasa, fara risc pentru mama sau pentru copil.
  Recoltarea este efectuata de catre medicul sau de echipa medicala care asista la nastere.Recoltarea sangelui dureaza intre 30 de secunde si maxim 3 minute.Grefa de sange ombilical este disponibila pentru transplant intr-un interval scurt de timp, ceea ce constituie un alt avantaj al acesteia comparativ cu alte surse de celule stem.


  Daca ti-a placut acest articol, trimite-l mai departe pe Facebook


  2 februarie 2011

  Ce substante nutritive sprijina functia vizuala ?

  Ochiul nu este doar cel mai uimitor organ al corpului, furnizand peste 80 % a tuturor impresiilor senzoriale ale organismului, ci si cel mai solicitat - orele lungi in fata calculatorului (se recomanda pauza de 30 minute dupa o ora si jumatate de lucru), vizionatul la televizor si condusul pe timp de noapte sunt deosebit de obositoare.
  Aportul de substante nutritive are o importanta deosebita pentru mentinerea functiei vizuale potritive.

  • Luteina - este importanta pentru a apara retina de efectele razelor ultraviolete si ale mediului inconjurator
  • Vitamina A - este de neinlocuit pentru vederea la lumina - intuneric si perceptia ochilor
  • Vitamina C, E, si Zincul sunt importante pentru apararea celulara
  • Zeaxantina - este necesara pentru a proteja ochiul de razele ultraviolete

  Daca ti-a placut artoculul, trimite-l mai departe pe Facebook  1 februarie 2011

  Pancreasul - Glanda Mixta

  Rolul de glanda endocrina al pancreasului a fost recunoscut din 1866, cand extirparea pancreasului la caine a provocat aparitia diabetului.In prezent se stie ca insulele Langerhans din pancreas contin doua feluri de celule endocrine - celule alfa, care secreta glucagonul , si celule beta, care secreta insulina.
  Insulina scade glicemia, transportand zaharul in celule, pe cand glucagonul este un puternic factor hiperglicemiant - scoate zaharul din ficat (glicogenoliza) si creste concentratia acestuia in sange (hiperglicemie).
  Totodata pancreasul este si o glanda exocrina ce produce sucul pancreatic, ce se varsă în intestinul subţire. Acţiunea lui influenţează în special substanţele adipoase. Este bogat în enzime: amilaza (care transformă glucidele în glucoză), maltaza (maltoza, în glucoză), tripsina (care scoate aminoacizii pe rând din protide şi peptide), lipaza (grăsimile cu acizi graşi şi glicerina), carbonaţi şi bicarbonaţi de Na, care dau alcalinitatea sucului pancreatic.

  Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook   
  © 2010-2016 Nursing Info: Ghidul asistentului medical. Stefanel Bulea - Published By Gooyaabi Templates