Ultimele stiri

Fashion

23 noiembrie 2011

Operatia de cataracta

Cataracta este o boală care atacă ochiul și se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei lui.

In cele mai multe cazuri cataracta cauzeaza anumite tulburari vizuale, dintre care
- vedere incetosata, greoaie, neclara;
- fotofobie (nu suporta lumina), fie cea naturala sau artificiala. Sofatul este de asemenea ingreunat datorita disconfortului vizual cauzat de lumina farurilor din trafic;
- necesitatea schimbarii relativ frecventa a lentilelor de la ochelari;
- vedere dubla;
- dificultati in desfasurarea activitatilor zilnice, datorate tulburarilor vizuale.Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook
20 noiembrie 2011

Concursul de rezidentiat - 2011 pentru medicina de urgenta, ATI, neonatologie, oncologie + Video

In centrele  Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Craiova, Targu Mures se va desfasura, astazi, concursul de rezidentiat. In sesiunea din 2011 s-au inscris la concurs 5025 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie.

La concursul de rezidentiat se va concura pentru 3 810 locuri si posturi. 
Dintre cele 2998 locuri in rezidentiat scoase la concurs, un numar de 2600 locuri sunt pentru medicina, 290 locuri pentru medicina dentara si 108 pentru farmacie, a precizat vineri Ministerul Sanatatii.
Cei mai multi candidati au optat pentru a sustine concursul de rezidentiat in Bucuresti (1773).
Urmeaza, ca numar de inscrisi, Cluj Napoca (821) si Iasi (770), Timisoara (601), Craiova (552), Tg. Mures (508).

Concursul de rezidentiat: test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore
In premiera, subiectele de examen vor fi proprii pentru fiecare universitate, dar bazate pe o tematica comuna si respectand o metodologie unica, in conformitate cu legislatia in vigoare. Concursul de rezidentiat se va desfasura sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore.

Posturile scoase la concurs, la rezidentiat, sunt pentru medicina de urgenta, ATI, neonatologie, oncologie
Pentru rezidentiatul pe post, clasificarea se face pe fiecare post. Posturile scoase la concurs pentru care nu au fost candidati inscrisi sau posturile pentru care candidatii nu au obtinut punctajul minim de promovare, nu se vor putea alege de alti candidati. Ministrul Sanatatii, RITLI Ladislau a declarat ca, anul acesta, Ministerul Sanatatii va pune accent prin concursul de rezidentiat pe pregatirea medicilor in specialitatile deficitare. Astfel, posturile scoase la concurs, 812 la numar, sunt, in principal, pentru medicina de urgenta, ATI, neonatologie, oncologie, farmacie clinica, specialitati unde nu exista in prezent o acoperire suficienta cu personal calificat.

sursa agenda.ro

Daca ti-a placut articolu, trimite-l mai departe pe Facebook
19 noiembrie 2011

By-pass-ul coronarian fara pompa + Video

Daca un pacient sufera de boala arterelor coronare (coronary artery disease - CAD), in care una sau mai multe dintre principale vasele de sange ce alimenteaza inima este infundata, se recomanda by-pass-ul coronarian.Odata cu avansarea tehnologiei s-a "nascut" o dorinta de a imbunatati rezultatele ce apar dupa intervia chirurgicala.Acest lucru i-a facut pe medici sa efectueze un by-pass coronarian fara a necesita si unul cardio-pulmonar.Acest tip de procedeu se numeste by-pass coronarian fara pompa (off-pump bypass, beating heart).
Pentru a intelege mai bine ce este by-pass-ul coronarian fara pompa trebuie sa stim mai intai ce este by-pass-ul coronarian traditional, fiind   cel mai frecvent tip de bypass efectuat de catre cardiologi.
In timpul operatiei, toracele este deschis pentru a avea acces la inima. Sunt administrate medicamente pentru a opri bataile inimii, si aparatul cord-pulmon artificial este folosit pentru a oxigenarea tesuturilor organismului in timpul operatiei. Acest lucru permite chirurgului sa opereze pe o inima oprita. Dupa operatie, inima este repornita folosind socuri electrice de intensitate mica.

By-pass-ul coronarian fara pompa este similar cu cel traditional in aceea ca toracele este deschis pentru a avea acces la inima. Totusi, inima nu este oprita si nu se foloseste aparatul cord-pulmon artificial. Se opereaza in timp ce inima continua sa bata. Acest tip de interventie poate reduce riscul de aparitie al unor complicatii atunci cand este folosit aparatul de cord-pulmon artificial si poate face ca recuperarea dupa operatie sa fie mai rapida.Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook
Fracturile antebratului

Fracturile reprezintă o întrerupere a continuităţii osoase, produsă printr-un dezechilibru între rezistenţa intrinsecă a osului şi solicitările la care este supus osul.
De cele mai multe ori fractura se produce pe un os cu structură normală dar în anumitesituaţii fractura poate să se producă pe un os în prealabil fragilizat printr-o suferinţă anterioară.În această din urmă situaţie simptomatologia este mai puţin zgomotoasă iar fracturile sunt numite impropiu fracturi patologice.
Sub denumirea de fracturi ale oaselor antebraţului sunt încadrate acele întreruperi ale continuităţii celor două oase care formează antebraţul, radiusul si ulna, ca urmare a acţiunii unui agent vulnerant.Acest agent vulnerant are o forţă mai mare decât rezistenţa osului

Fracturile antebraţului pot fi încadrate astfel:
- fracturi ale epifizei proximale ale radiusului
- fracturi ale epifizei distale ale radiusului
- fracturi ale olecranului
- fracturi ale coroidei
- fracturi diafizare ale ambelor oase ale antebraţului

Simplelor fracturi se adaugă uneori luxaţiile articulaţiilor proximală şi distală ale antebraţului ce necesită un protocol particular şi implică în plus unele riscuri. Aceste fracturi luxaţii sunt considerate cazuri particulare şi sunt reprezentate de:
- fractura luxaţie Monteggia-Stănciulescu.
- fractura luxaţie Galeazzi.

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook

14 noiembrie 2011

Operatia de monturi (Hallux Valgus) + Video

Hallux-Valgus este o afectiune ce face parte din tulburarile de statica ale antepiciorului. Numele de "Hallux-Valgus" provine din denumirea medical pentru degetul mare de la picior, si anume haluce.
Montul nu reprezinta un tesut nou aparut sau o "crestatura" ci este un os normal, si anume proeminenta sub piele a capului primului metatarsian (  osul de la baza degetului mare), acest os deplasandu-se progresiv catre medial.

Cauzele inca sunt necunoscute dar se cunosc cativa factori favorizant si factori de risc precum:
- anumite morfotipuri ale piciorului (tipuri constitutionale), prin raporturile de marime particulare a oaselor, favorizeaza tulburarile de statica;
- bolile inflamatorii de tip poliartrita reumatoida destabilizeaza intreg piciorul si produc printre altele un hallux-valgus rapid evolutiv;
- incaltamintea „eleganta” si incomoda, stramta si cu tocuri, indelung diabolizata, nu genereaza hallux-valgus-ul ci doar il agraveaza pe cel preexistent;
- obezitatea sau scaderea ponderala rapida, prin propriile mecanisme de actiune, pot favoriza aparitia deformatiei.

Iata un clip video in trei parti ce prezinta operatia de monturi.Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook
5 noiembrie 2011

Apendicectomia - operatia de apendicita + Video

In procedura laparoscopica chirurgul insereaza un laparoscop - un tub de grosimea unui creion, cu sistem de iluminare propriu si cu o camera video miniaturala - in abdomen printr-un instrument gol in interior (numit trocar). Este necesara doar o mica incizie. Camera video reda imaginea marita a interiorului abdomenului pe un monitor. Aceasta ii permite chirurgului sa vada operatia in detaliu. Pentru indepartarea apendicelui chirurgul foloseste instrumente mici introduse prin una sau doua incizii abdominale. In general, chirurgia laparoscopica permite o recuperare mai rapida si o vindecare cu mai putine cicatrici. Un alt avantaj al laparoscopiei este acela ca permite chirurgului sa vada in cavitatea abdominala pentru a pune un diagnostic clar in cazurile in care exista dubii asupra diagnosticului de apendicita. De exemplu laparoscopia este foarte folositoare la femeile la menstruatie la care o ruptura a unui chist ovarian poate avea aspectul de apendicita.

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook

 
© 2010-2016 Nursing Info: Ghidul asistentului medical. Stefanel Bulea - Published By Gooyaabi Templates