Elemente de anatomie patologica - Os si Articulatii - Nursing Info

featured-slider

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here
Elemente de anatomie patologica - Os si Articulatii

Elemente de anatomie patologica - Os si Articulatii

Share This
Osul este o forma specializata de tesut conjunctiv.
Constituit din matrice proteica mineralizata si celule, unele proprii (osteoblast, osteocit), altele derivate din celule stem apartinind liniei monocit macrofag (osteoclast).
Osul cortical(diafizar) si trabecular( spongios) matur este lamelar( colagen tip I cu dispozitie I lamele paralele) cel imatur este fibros neorganizat( in fracturi, in boli osoase cu turn-over crescut si in tumori)
Matrice
Colagen I
Proteine non colagene: osteocalcina, osteonectina, fibronectina
Componenta minerala in cea mai mare parte : calciu hidroxiapatita
Osteoid : matrice nemineralizata produsa de osteoblaste
Pe biopsia transfixianta de creasta iliaca osteoidul este distribuit pe 20% din suprafata trabeculelor si are o grosime de 12-24microni, iar numarul osteoclastelor pe o sectiune intreaga(ob x20) este de maxim 2. Suprafata trabeculelor este neteda cu ocazionale lacune Howship(sub 5% din suprafata trabeculelor) In osteomalacie si rahitism matricea osteioda este in exces.
Matrice osteoida
Osteoblast
Cantitatea de os scade cu virsta fiind mai mare al femei datorita insuficientei estrogenice dupa menopauza
Ajunsa la maturitate masa scheletica incepe sa scada cu fiecare ciclu de remodelare( pierderea osoasa legata de virsta este de 0,7% pe an)
Estrogenul este un factor reglator major al remodelarii osoase atit la femei cit si la barbati actionind prin inhibarea osteoclastogenezei si cresterea apoptozei osteoclastelor
La tineri osul osteonal are mai multe inele iar la varstnici creste cantitatea de os interstitial
Tipuri de osificare


Osificare de tip encondral, precedata de cartilaj dupa modelul catilajului de crestere( oasele lungi, pelvisul si oasele bazei craniului se osifica prin acest proces, pot dezvolta tumori cartilaginoase primare)
Osificare intramembranoasa, prin conversia directa a tesutului conjunctiv in os( oasele craniului). Formarea osului din periost este esentiala prentru cresterea in grosime . Acest proces intervine si in reparatia osului post fractura.

Sursa - ortopedie-foisor-cursuri ortopedie
Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages