Ultimele stiri

Fashion

28 ianuarie 2012

Genomul uman - Complementul cromozomial uman

Genomul reprezinta intreaga informatie ereditara a unui organism, incluzand genele si secventele noninformationale ale ADN-ului si anume intronii.Genomul uman denumeste intreaga informatie genetica - continutul de ADN din celule umane(diploide).Genomul uman este compus din:
- 99.9995 ADN nuclear, prezent in nucleu
- 0.0005 ADN mitocondrial, aflat in mitocondrii(organite mari cu membrana dubla, cu rol in descompunerea proteinelor, grasimilor, hidrocarburilor, controleaza nivelul apei si altor materii celulalre)

ADN-ul nuclear constituie informatia genetica esentiala iar cel mitocondrial contine informatia necesara functiilor specifice acestor organite - mitocondriile.
Genomul uman este caracterizat de 24 de tipuri diferite de molecule de ADN bicatenar, fiecare legat de proteine histonice si non-histonice, constituind 24 de tipuri de cromozomi.Aceste 24 de tipuri de cromozomi diferiti sunt clasificati in 22 de cromozomi autozomi si 2 cromozomi heterozomi sau cromozomi sexuali - X si Y.
Fiecare tip de cromozom prezinta variatii specifice regionale in compozitia si frecventa tipurilor de nucleotide.Aceasta variatie, impreuna cu variatia gradului de condesare a cromatinei este specifica fiecarui tip de cromozom si sta la baza indentificarii prin tehnica bandarii, utila in identificarea cromozilor cu ajutorul unor coloranti specifici.

Complementul cromozomial uman este alcatuit din 46 de cromozomi (23 de perechi)
2n=46 cromozomi
n=23 perechi
- 22 de perechi - cromozomi somatici (autozomi)
- 1 pereche - cromozomi sexuali ( heterozomi) - XX (ovule) XY (spermatozoizi)
Celulele somatice contin 2 seturi de cromozomi iar celulele gametici doar un set de cromozomi.

Tipuri de cromozomi
Folosind tehnica bandarii cromozomii au fost impartiti in 7 grupe.Ordonarea pe perechi si grupe a cromozomilor unei celule diploide in functie de dimensiuni, forma, plasarea centromerului

GRUPA A
- cromozii cei mai mari
- perechile 1-3
- metacentrici
GRUPA B
- cromozomii mari
- perechile 4-5
- submetacentrici
GRUPA C
- cromozomii mijlocii
- perechile 6-12
- submetacentrici
GRUPA D
- cromozomii medii
- perechile 13-15
- acrocentrici, au sateliti
GRUPA E
- cromozomii scurti
- perechile 16-18
- metacentrici, submetacentrici
GRUPA F
- cromozomii scurti
- perechile 19-20
- metacentrici
GRUPA G
- cromozomii foarte scurti
- perechile 21-22
- acrocentrici

Cromozomul X apartine grupei C, iar cromozomul Y apartine grupei G. Intregul set  de cromozomi caracteristici speciei numit si complement cromozimial, sta la baza alcatuirii cariotipului.

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook
9 ianuarie 2012

Elemente de anatomie patologica - Os si Articulatii

Osul este o forma specializata de tesut conjunctiv.
Constituit din matrice proteica mineralizata si celule, unele proprii (osteoblast, osteocit), altele derivate din celule stem apartinind liniei monocit macrofag (osteoclast).
Osul cortical(diafizar) si trabecular( spongios) matur este lamelar( colagen tip I cu dispozitie I lamele paralele) cel imatur este fibros neorganizat( in fracturi, in boli osoase cu turn-over crescut si in tumori)
Matrice
Colagen I
Proteine non colagene: osteocalcina, osteonectina, fibronectina
Componenta minerala in cea mai mare parte : calciu hidroxiapatita
Osteoid : matrice nemineralizata produsa de osteoblaste
Pe biopsia transfixianta de creasta iliaca osteoidul este distribuit pe 20% din suprafata trabeculelor si are o grosime de 12-24microni, iar numarul osteoclastelor pe o sectiune intreaga(ob x20) este de maxim 2. Suprafata trabeculelor este neteda cu ocazionale lacune Howship(sub 5% din suprafata trabeculelor) In osteomalacie si rahitism matricea osteioda este in exces.
Matrice osteoida
Osteoblast
Cantitatea de os scade cu virsta fiind mai mare al femei datorita insuficientei estrogenice dupa menopauza
Ajunsa la maturitate masa scheletica incepe sa scada cu fiecare ciclu de remodelare( pierderea osoasa legata de virsta este de 0,7% pe an)
Estrogenul este un factor reglator major al remodelarii osoase atit la femei cit si la barbati actionind prin inhibarea osteoclastogenezei si cresterea apoptozei osteoclastelor
La tineri osul osteonal are mai multe inele iar la varstnici creste cantitatea de os interstitial
Tipuri de osificare


Osificare de tip encondral, precedata de cartilaj dupa modelul catilajului de crestere( oasele lungi, pelvisul si oasele bazei craniului se osifica prin acest proces, pot dezvolta tumori cartilaginoase primare)
Osificare intramembranoasa, prin conversia directa a tesutului conjunctiv in os( oasele craniului). Formarea osului din periost este esentiala prentru cresterea in grosime . Acest proces intervine si in reparatia osului post fractura.

Sursa - ortopedie-foisor-cursuri ortopedie
Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook
 
© 2010-2016 Nursing Info: Ghidul asistentului medical. Stefanel Bulea - Published By Gooyaabi Templates