8 mai 2016

Cum recunoastem exacerbarea astmatica?

- Exacerbarea astmatică ( sinonime: atac de astm, astmul acut) este un episod de intensificare a simptomelor astmatice (dispnee, tuse, wheezing și senzația de constricție toracică) dincolo de nivelul obișnuit cronic de variabilitate a astmului , asociată cu o scădere a debitului aerian expirator ce poate fi cuantificată prin măsurarea funcției pulmonare (VEMS sau PEF)- Exacerbarea astmatică,poate fi prima manifestare a bolii astmatice
• se instalează de cele mai multe ori progresiv, pe parcursul a mai multor zile;la o minoritate din pacienți se instalează rapid în câteva ore
• intensificarea simptomelor si creșterea consumului de medicație simptomatică apar de obicei înaintea alterării funcției pulmonare (scăderea PEF) • alterarea funcției pulmonare(scăderea PEF) este un indicator mai precis al severității exacerbă rii decât intensitatea simptomelor.

- Colaborarea medicului de familie cu medicul pneumolog este deosebit de importantă pentru managementul corect al pacienților cu astm. Medicul de familie beneficiază de expertiza de specialitate a pneumologului, iar pneumologul de cunoașterea aprofundată a situației pacientului, contextul în care acesta trăiește, totalitatea și complexitatea afecțiunilor acestuia.

- Medicul trebuie să ia în considerare diagnosticul de exacerbare astmatică la orice pacient cunoscut cu astm sau nu și care prezintă o apariție/agravare a simptomelor astmatice dincolo de nivelul obișnuit al simptomelor astmatice cronice.

- Exacerbarea astmatică induce un risc suplimentar pentru sănătate și impune o schimbare de urgență a tratamentului administrat.

- Trebuie făcută diferența între astmul slab controlat și apariția unei exacerbări.De obicei,simptomele sugerând un control slab al astmului apar înainte de diminuarea cu 30% a PEF ( față de cea mai bună valoare personală) si pacienții fie se prezintă la medic fie își adaptează singuri tratamentul.
Automonitorizarea PEF ar putea aduce cel mai mare beneficiu pentru cei care nu sesizeazã în timp util agravarea simptomatologiei. Totusi, uneori, agravarea simptomelor poate fi un indicator mai sensibil al debutului exacerbãrii, decât diminuarea PEF.

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.