8 mai 2016

Prevenirea exacerbarilor astmatice

- Simptomele și exacerbările astmatice sunt declanșate de prezența unor factori denumiti factori declansatori(trigeri), cum ar fi virusurile, alergenele, poluantii, unele medicamente, etc.
- Reducerea expunerii la acesti factori declanșatori ar putea diminua numărul exacerbărilor scad reactivitatea bronsică și deteriorarea funcției pulmonare, duce la ameliorarea simptomelor si scad necesarul de medicamente la pacienții cu astm.
- Administrarea corectă a medicației de control scade sensibilitatea la factorii de risc în cazul pacienților cu astm controlat.
Managementul astmului bronsic
(sursa: Pocket guide for asthma management and prevention 2015)

- Intervențiile menite pentru reducerea expunerii pot fi insuficient dovedite ca eficiente si uneori foarte împovărătoare pentru pacient si familia lui cu atât mai mult cu cât mulți astmatici reacționează la mai multi factori declansatori.
Din acest motiv sunt necesare: 
• identificare cât mai precisă a legăturii dintre factorul declanșator și apariția simptomelor/exacerbărilor astmatice înainte de recomandarea metodelor de reducere a expunerii.
• tratament farmacologic sistematic pentru obținerea și menținerea controlului astmului, care reduce implicit sensibilitatea pacienților la expunerea la acești factori

- Excluderea alimentelor alergenice reduce amploarea crizelor de astm. Sulfiții au fost implicați în producerea exacerbărilor astmatice severe;recomandarea evitării lor trebuie să fie bine fundamental,simi-lar cu ale substante din alimente pentru care riscul de exacerbare este minim.

- Se recomandă interzicerea administrării de aspirină sau alte AINS la pacienții care prezintă intoleranta la aceste medicamente. Supravegherea atentă medicală se recomandată și în cazul tratamentului cu p-blocanți, inclusiv cei cu administrare intraoculară. Scăderea ponderală la obezii cu astm.

- Scăderea ponderală este recomandatã la toți pacienții obezi cu astm pentru ameliorarea controlului astmului ca și pentru efectele sanogene generale. Scăderea ponderală la pacienții obezi cu astm se însoțește de amelio¬rarea controlului astmului.Se recomandă practică rea exercițiilor fizice în afara condițiilor ex-treme. În cazul astmului la efort pacientii vor fi sfătuiți să nu renunțe la efortul fizic , ci să-și administreze un agonist cu acțiune rapidă înainte de efectuarea efortului.

- Manifestările emoționale extreme ( râs, plâns, tristețe, atacul de panică), pot declanșa o criză de astm prin hiperventilația și hipercapneea pe care o produc.
- Pentru managementul pe termen lung al bolii (prevenirea exacerbărilor) medicul trebuie să identifice corect cauzele, factorii care duc la acestea.

Cauzele exacerbărilor astmului sunt:
• infecțiile virale respiratorii.
• infecții respiratorii cu Mycoplasma sau Chlamydia
• expunere acută la pneumalergene sau agenți iritanți (dioxid de sulf, poluanți atmosferici),
• administrare de: AINS, beta-blocante neselective, sedative;
• necomplianța la schema de tratament;
• stresul emotional.

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.