8 mai 2016

Rolul asistentului medical in implementarea programelor educationale la pacientul astmatic

- Asistentul medical împreună cu medicul specialist sau curant elaborează planurile de educație în privința cunoașterii bolii. El facilitează discuții între medic și pacient ori de câte ori acesta face vizite la medic , pentru a fi implicat activ în managementul astmului. În acest fel pacientul poate preveni problemele și să ducă o viață activă și productivă.

- Tot asistentul medical face educația pentru prevenire și control pe termen lung prin adminis-trarea regulată a medicației obligatorii, prin evitarea trigerilor( factorilor declanșatori). Asistentul învăță pacientul cum să-și cunoască crizele , agravarea lor. și să acționeze cerând ajutor medical la nevoie. Îl mai învăță cum să-și monitorizeze statusul respirator utilizând scorul de simpto-me (accentuarea tusei, apăsare toracică , wheezing , dificultate în respirație , treziri nocturne , șa) iar dacă e posibil să monitorizeze și debitul expirator de vârf ( PEV) cu ajutorul peekflowmetrului.

- Asistentul învață pacientul să diferențieze medicația de ameliorare rapidă și cea de prevenire pe termen lung,și îl învață tehnica corectă de folosire a dispozitivelor de administrare a inhalantelor (spacer turbohaler, diskhaler, acuhaler, vezi anexele) Asistentul medical educă pacientul (membrii familiei) să-i menţină starea de sănătate şi cum să respecte tratamentul medical indicat.

- Adesea un individ este bolnav din lipsă de cunoştinţe a unor mijloa ce de prevenire şi tratament a suferinţei sale , pe care de aceea nu le respectă , în aceste situaţii prevenirea sau tratarea bolii de care suferă,depinde de reeducarea bolnavului. Educaţia nu trebuie făcută la întâmplare sau presupus că se face bine întotdeauna. Asistenta medicală poate face ca experienţa bolnavului în ceea ce priveşte boala şi oportunitatea de a învăţa să fie maximă.

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.