29 iulie 2016

Lichidul pleural - Determinari biochimie

Revărsatul pleural reprezintă o acumulare de fluide în spaţiul virtual dintre foiţele pleurale, viscerale şi parietale.

Cauze

·         Pulmonare

·         Extrapulmonare

Clasificarea revărsatului pleural in funcţie de mecanismul de aparitie:

·       Transudat- rezultatul unui dezechilibru al presiunii hidrostatice – caracterizat printr-un conţinut scăzut de proteine şi apare în insuficienţa cardiacă sau în sindromul nefrotic

·        Exsudat- cauze inflamatorii, pleurale, care duc la secreţie activă de fluid cu un conţinut crescut in proteine

Este necesar de menţionat faptul că nivelul de proteine şi lactat dehidrogenaza (LDH) din ser şi din lichidul pleural diferenţiază transsudatul de exsudat (necesară recoltare şi din ser la diferentă de aproximativ 30 minute). Evidenţierea revărsatului pleural se face prin radiografie, echografie şi/sau toracocenteză.

Prin toracocenteză se evacuează lichidul pleural şi se recoltează în recipiente sterile care sunt etichetate cu numele pacientului, data recoltării şi numele personalului medical ce a efecutat recoltarea (medic şi asistent medical), care se trimite la o clinică, unde se va face o cultură din lichidul de puncţie. În România, astfel de analize medicale se pot face in laboratoarele Bioclinica, care au sedii în mai multe judeţe ale ţării.

După cum am precizat mai sus, transudatele se produc datorită unui obstacol mecanic circulator, pe când exsudatele sunt consecinţa diverselor procese inflamatorii sau neoplazice.

Mecanismele patogene implicate in dezvoltarea transudatelor sunt reprezentate de perturbarea echilibrului dintre presiunea hidrostatica si presiunea coloidosmotica. Exsudatele inflamatorii, faţă de care trebuie luat in considerare diagnosticul diferential cu procesele maligne, survin in contextul unei infecţii tuberculoase, bacteriene sau in legatura cu o embolie pulmonară

Pentru diagnosticul diferential intre exsudat si transudat, in practica se utilizeaza determinarea cantitatii de proteine din lichid, considerand ca o valoare a proteinelor totale sub 3 g/dL indica un transudat, iar peste 3 g/dL indica un exsudat. Clasificarea revarsatului ca exsudat sau transudat este primul pas in stabilirea etiologiei acestuia. Alte investigatii biochimice recomandate pentru lichidul pleural sunt: LDH, colesterol, glucoza.


NOTᾸ: determinarile biochimice din revarsate se efectuează întotdeauna concomitent cu determinările din sânge; recoltarea sangelui trebuie facuta într-un interval de timp foarte apropiat de momentul punctiei (aproximativ o jumate de oră).

Diagnosticul diferential al lichidului pleural se bazeaza pe modelul transudat-exsudat. Insuficienta cardiaca decompensata este cea mai comuna cauza de transudat, iar peste 80% din exsudatele pleurale apar parapneumonic, din cauze maligne (cancer de san, plaman, ovar, tract gastrointestinal, rinichi, limfom, leucemie, mezoteliom) sau ca urmare a embolismului pulmonar. Alte cauze inflamatorii includ lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, asbestoza, tuberculoza. Transudatele se pot asocia cu hipoalbuminemia (in ciroza hepatica sau sindromul nefrotic), atelectazia, cancerul pulmonar, hipertensiunea portala, dializa peritoneala.


Determinarea combinata a concentratiilor de proteine totale si LDH, precum si a rapoartelor dintre concentratia din lichidul pleural si concentratia serica a acestora permite diferentierea transudatului de exsudat (daca cel putin unul din cele doua rapoarte este peste nivelul cut-off, se considera ca este prezent un exsudat), in special in revarsatele de cauza maligna, care apar ca transsudate daca se determina numai proteinele, precum si in insuficienta cardiaca, cand pot fi in mod eronat clasificate ca exsudate.


Concentratia trigliceridelor >110 mg/dL este sugestiva pentru chilotorax; evidentierea chilomicronilor la electroforeza de lipoproteine dovedeste prezenta chilotoraxului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.