28 ianuarie 2019

Vaccinarea antigripala - Pro sau Contra?

Peste tot in mass media se discuta intens despre gripa provocata de virusul gripal de tip A, ce a provocat decese inca din primele zile ale acestui an. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) confirma zilnic astfel de situatii, statistici ce poate duce la declararea sau nu a epidemiei de gripa in Romania, a mentionat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Cu totii stim ca cea mai buna metoda curativa este preventia, asa ca specialistii recomanda vaccinarea, dar din varii motive mai mult sau mai putin obiective, nu toata lumea accepta lucrul acesta, fapt ce duce la declansarea unor mituri si legende legate de acest vaccin.

Iata mai jos cateva din miturile infirmate, legate despre vaccinul antigripal
- Daca voi face vaccinul antigripal, se declanseaza imediat boala?
Fals ! Exista in practica medicala situatii, in care dupa administrarea vaccinului, pot sa apara reactii adverse precum febra moderata, frisoane si/sau dureri musculare, DAR prin prezenta acestor simptome nu inseamna ca ai gripa.
- Daca m-am vaccinat, nu mai fac gripa.
Fals ! Vaccinarea antigripala nu iti ofera protectie din prima secunda dupa administrare. Efectul vaccinului se va instala dupa doua saptamani, timp in care esti protejat doar in procent de 60%
- Antibioticele ajuta la combatarea gripei 
Fals ! Antibioticele au eficienta maxima impotriva bacteriilor si nu a virusurilor. Intr-un caz de gripa, se recomanda interzicea administrarii de antibiotice, pentru a evita distrugerea bacteriilor“bune” care ajuta in combaterea infectiilor.
-  Daca ma doare stomacul am gripa?
Fals ! In unele cazuri de gripa, durerile de stomac sunt prezente, dar NU reprezinta principalele simptome.
- Daca sunt sanatos si am pana in 30 de ani nu trebuie sa fac vaccin.
Fals ! Starea generala de bine a unui tanar nu inseamna ca o posibila gripa nu i-ar face rau. De aceea, ei nu sunt exclusi de pe lista de vaccinare.
- Iau gripa daca stau expus in frig
Fals ! Acesta este unul dintre cele mai celebre mituri, dar imunitatea joaca un rol mai important decat temperatura scazuta la care esti expus.

Pastrand tema subiectului - vaccinul, pe data de 15 ianuarie 2019, Ministerul Sanatatii impreuna cu UNICEF in Romania, au lansat o companie de promovare a vaccinarii sub numele de "Copilaria, cel mai frumos cadou", iar reprezentatul organizatiei a declarat urmatoarele:
Vaccinurile sunt sigure si eficiente. Parintii si tutorii trebuie sa fie informati despre beneficiile vaccinurilor, si despre locurile unde isi pot vaccina gratuit copiii, pentru a putea sa le ofere acestora cel mai frumos cadou, Copilaria. In Romania, campaniile nationale de comunicare trebuie consolidate, iar rata de acoperire vaccinala trebuie imbunatatita. Absenta vaccinarii duce la reaparitia unor boli ce pot fi usor prevenite prin aceasta masura. - Pieter Bult, reprezentant UNICEF Romania
Iata mai jos clipul de prezentare al acestei campanii

Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-a placut acest articol? Lasa un comentariu.