Ultimele stiri

Fashion

6 septembrie 2012

Biomoleculele organice


1.Glucide
Sunt compuşi chimici naturali prezenţi în regnurile vegetal şi animal. In compoziţia acestora se află aşa numitele „bioelemente ternare"; carbonul, hidrogenul şi oxigenul, care definesc structural glucidele simple de tipul ozelor(monozaharidelor) precum glucoza, fructoză, galactoză, riboză s.a.
Există derivaţi glucidici cu structură mai complexă numite ozide, dintre care în cantităţi mai mari în natură se află poliholozidele (poliglucidele), precum glicani (amidon, celuloza), fructani s.a.
Din clasa ozidelor fac parte şi heterozidele (glicozidele) în compoziţia cărora s-au mai decelat azotul, fosforul şi sulful. Compuşii din clasa glucidelor sunt cunoscuţi şi sub denumirea de „zaharide" sau „hidraţi de carbon" (cu variantele de denumiri: carbohidraţi sau hidrocarbonate).

2.Lipide
Lipidele sunt compuşi cu structură heterogenă şi proprietăţi chimice variate, având două caracteristici esenţiale: hidrofobicitatea şi insolubilitatea în apă. Din această clasă de compuşi fac parte: lipidele simple, e.g.: acilgliceroli, ceride, steride, etolide; lipidele complexe, precum glicerofosfolipide, sfingolipide.
Lipidele se află în diversele produse alimentare vegetale şi animale şi, evident în organismul uman.

3.Protide
Protidele sau proteinele reprezintă o clasă mare de bioconstituenţi care au distribuţie ubicuitara în lumea vie. În produsele alimentare de origine vegetală şi animală există nutrienţi de natură protidică care acced în organismul uman prin alimentaţie.
Aceşti nutrienţi în urma metabolizării se transformă în bioconstituenţi ai organismului uman.
Sub raportul compoziţiei chimice protidele (proteinele) se constituie în două grupe de compuşi: proteine simple şi proteine complexe.


  • Proteinele simple - sunt substanţe cuaternare în compoziţia cărora se-află carbon, oxigen, hidrogen şi azot (peptide şi chiar holoproteide).Acestea au ca unităţi structurale de bază, aminoacizii care se eliberează prin hidroliză chimică (acidă, bazică) sau biochimică (enzimatică).
  • Proteinele complexe - au în compoziţie şi alte elemente: fosfor, sulf, oligo- şi micro-elemente metalice (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn) etc. Proteinele complexe conţin resturi moleculare neprotidice (derivaţi profirinici - în cazul unor cromoproteine; acizi nucleici - în cazul nucleoproteinelor, etc).
Daca ti-a placut articolul, trimite-l mai departe pe Facebook
 
© 2010-2016 Nursing Info: Ghidul asistentului medical. Stefanel Bulea - Published By Gooyaabi Templates